settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да знам, че съм влюбен/а?

Отговор


Нашата човешка природа ни показва, че любовта не е нищо повече от чувство. Ние вземаме решения основани на нашите емоции и дори се женим, защото се чувстваме „влюбени”. Това е причината, поради която близо половината от всички първи бракове завършват с развод. Библията ни учи, че истинската любов не е чувство, което може да дойде или да си отиде, а решение. Ние трябва не само да обичаме онези, които ни обичат, но ние трябва дори да обичаме онези, които ни мразят, по същия начин, по който Христос обича лошия (Лука 6:35). „Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.” (1 Коринтяни 13:4-7).

Може да бъде много лесно да се влюбите в някого, но има някои въпроси, които да си зададете, преди да решите дали вашия „любовен радар” ви води в правилната посока. Първо, този човек християнин ли е, в смисъл предал ли е животът си на Христос и дали вярва само в Него за спасение? Също така, ако един човек смята да даде сърцето и чувствата си на друг, то той трябва да се запита дали желае да постави този човек над всички други хора и да постави връзката си, след като се ожени, на второ място след Бог? Библията ни казва, че когато двама човека се женят, те стават една плът (Битие 2:24; Матей 19:5).

Друго нещо, което човек трябва да обмисли, е дали той самият е добър кандидат за потенциален партньор. Той вече поставил ли е Бог на първо и най-предно място в своя живот? Способен ли е да отдаде времето и енергията си да помага на връзката и вероятно брака си да продължи за цял живот? Той самият дали е човек, за когото би желал да се ожени? Няма никаква мярка, която да определи кога сме влюбени в някого, но е важно да разпознаем дали следваме нашите първични емоции или следваме Божията воля за нашия живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да знам, че съм влюбен/а?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries