settings icon
share icon
Въпрос

Ще можем ли да видим и познаем нашите приятели и членове на семейството в Рая?

Отговор


Много хора заявяват, че първото нещо, което искат да направят, когато идат в Рая, е да видят всичките си приятели и обичани хора, починали преди тях. Аз не мисля, че не това е най-важното. Да, вярвам, че ще можем да видим, познаем и прекараме време с нашите приятели и членове на семейството в Рая. Във вечността ще има много време за това. Въпреки това аз не мисля, че това ще бъде нашия основен фокус в Рая. Вярвам, че ние ще бъдем далеч по-заети с това да хвалим Бог и да се наслаждаваме на чудесата на Рая, отколкото незабавно да търсим да се съберем отново с нашите обичани хора.

Какво казва Библията за това дали ние ще можем да видим и познаем нашите любими хора в Рая? Когато невръстният син на Давид умря в резултат на съгрешаването на Давид с Витсавее, след времето, през което скърбеше, Давид заяви, „Но сега то умря. Защо да постя? Мога ли да го върна надире? Аз ще ида при него, а то няма да се върне при мене.” (2 Царе 12:23). Давид предположи, че ще може да разпознае неговия син в Рая, въпреки факта, че той умря като бебе. Библията заявява, че когато идем в Рая, ще бъдем „подобни Нему, защото ще Го видим както е” (1 Йоан 3:2). 1 Коринтяни 15:42-44 описва нашите възкресенски тела: „Така е и възкресението на мъртвите. Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление; сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила; сее се одушевено тяло, възкръсва духовно тяло. Ако има одушевено тяло, то има и духовно тяло.”

Точно както нашите земни тела бяха от първия мъж Адам (1 Коринтяни 15:47а), така и нашите възкресенски тела ще бъдат като на Христос (1 Коринтяни 15:47б). „И както сме се облекли в образа на пръстния, ще се облечем и в образа на небесния. Защото това тленното трябва да се облече в нетление, и това смъртното да се облече в безсмъртие.” (1 Коринтяни 15:49, 53) Много хора разпознаха Исус след Неговото възкресение (Йоан 20:16, 20; 21:12; 1 Коринтяни 15:4-7). Затова, ако Исус можеше да бъде разпознат в Неговото възкресенско тяло, аз не виждам причина да вярвам, че нашите ще бъдат по-различни. Да можем да видим нашите обичани хора е един славен аспект на Рая – но Рая е много повече за Бог и далеч по-малко за нашите собствени желания. Какво удоволствие ще бъде да сме събрани отново с онези, които обичаме и да хвалим Бог заедно с тях през цялата вечност.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ще можем ли да видим и познаем нашите приятели и членове на семейството в Рая?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries