settings icon
share icon
Въпрос

Отнася ли се до Сатана пророчеството за тирския цар в Езекил 28?

Отговор


На пръв поглед пророчеството в Езекил 28:11-19 изглежда се отнася до човешки цар. Тир бил получателят на някои от най-силните пророчески осъждания в Библията (Исая 23:1–18; Еремия 25:22; 27:1–11; Езекил 26:1–28:19; Йоил 3:4–8; Амос 1:9,10). Тир бил известен с изграждането на богатството си чрез експлоатация на своите съседи. Древните автори наричали град Тир града, пълен с безскрупулни търговци. Тир бил център на религиозно идолопоклонничество и сексуална неморалност. Библейските пророци порицавали Тир за неговата гордост, породена от неговото голямо богатство и стратегическо местоположение. Езекил 28:11-19 изглежда е особено силно осъждане на тирския цар по времето на пророк Езекил, порицавайки царя за неговата ненаситна гордост и алчност.

Обаче, някои от описанията в Езекил 28:11-19 надминават всеки обикновен човешки цар. В никакъв смисъл не би могъл никой земен цар да бъде в „Едем“ или да бъде „херувим, помазан, за да закриля“ или да бъде „на Божия свят хълм“. Затова повечето библейски тълкуватели вярват, че Езекил 28:11-19 е двойно пророчество, което сравнява гордостта на тирския цар с гордостта на Сатана. Някои предлагат идеята, че тирският цар бил в действителност обладан от Сатаната като правят връзката между двете тълкувания дори по-силна и приложима.

Преди своето падение Сатана бил наистина красиво същество (Езекил 28:12-13). Той бил вероятно най-красивият и най-силният измежду всичките ангели. Фразата „херувим пазител“ вероятно посочва, че Сатана бил ангелът, който „пазел“ Божието присъствие. Гордостта довела до падението на Сатана. Вместо да отдаде на Бог славата за създаването му толкова красив, Сатана се възгордял като мислел че сам бил отговорен за своето възвеличено състояние. Резултатът от бунта на Сатана бил, че Бог го отхвърлил от Своето присъствие и накрая Сатана ще свърши с осъждането си от Бог в огненото езеро за цялата вечност (Откровение 20:10).

Също като Сатана човешкия цар на Тир бил горделив. Вместо да признае Божия суверенитет, тирският цар отдал богатствата на Тир на своята собствена мъдрост и сила. Незадоволен от прекомерното си положение, тирският цар се стремял към повече и повече, което довело до възползването на Тир от други народи като разширявал богатството си за сметка на другите. Но тъкмо както гордостта на Сатана го довела до падение и накрая ще го доведе до вечно погубване, така и градът Тир загубил богатството, силата и положението си. Пророчеството на Езекил за пълното разрушаване на Тир било частично изпълнено от Навуходоносор (Езекил 29:17-21) и окончателно от Александър Велики.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Отнася ли се до Сатана пророчеството за тирския цар в Езекил 28?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries