settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за кармата?

Отговор


Кармата е богословска концепция, която се открива в будистката и индуистката религии. Тя е идеята, че начинът, по който живееш, ще определи качеството на живот, който ще имаш след прераждането. Ако не си егоистичен, ако си любезен и свят през този живот, можеш да бъдеш награден с прераждане (повторно раждане в ново земно тяло) в приятен живот. Но ако водиш егоистичен и лош живот, ще бъдеш прероден в не чак толкова приятен начин на живот. С други думи, в следващия живот ще пожънеш това, което си посял в сегашния. Кармата се основава на богословското вярване в прераждането. Библията отхвърля идеята за прераждане; по тази причина тя не подкрепя идеята за карма.

Посланието към Евреите 9:27 казва: „Както е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд”. Този стих от Библията ясно казва две важни неща, които трябва да означават за християните, че няма прераждане и карма. Първо, казва се, че сме определени да умрем веднъж, което означава, че хората се раждат веднъж и умират веднъж. Няма безкраен цикъл на живот, смърт и повторно раждане – идея, която е присъща за теорията за прераждането. Второ, стихът казва, че след смъртта отиваме на съд, което означава, че няма втори шанс да живеем по-добър живот, като че ли има прераждане и карма. Получавате една единствена възможност да изживеете живота си по Божия план, и това е всичко.

Библията говори много за сеене и жънене. Йов 4:8 казва: „Онези, които орат беззаконие и сеят нечестие, това и жънат”. Псалм 126:5 казва: „Онези, които сеят със сълзи, с радост ще пожънат.” Лука 12:24 казва: „Наблюдавайте враните, че не сеят, нито жънат; те нямат нито скривалище, нито житница, но пак Бог ги храни.” Във всеки един от тези случаи, както и в другите стихове, които говорят са сеене и жънене, получаването на отплатата за вашите действия става в този живот, а не в някакъв бъдещ живот. Става въпрос за сегашно време, а стиховете ясно казват, че плодът, който ще пожънете, ще съответства на действията, които сте извършили. Освен това, сеенето, което извършвате в този живот, ще повлияе на вашата награда или наказание в отвъдното.

Отвъдният живот не означава да се родите наново или да се преродите в друго тяло тук на земята. То е или вечно страдание в ада (Матей 25:46), или вечен живот в небето с Исус, който умря, за да можем да живеем вечно с Него. Това трябва да бъде фокусът на нашия живот на земята. В Галатяни 6:8-9 апостол Павел пише: „Защото който сее за плътта си, от плътта си ще пожъне тление, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот. Да не ни дотяга да вършим добро; защото ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем.”

Накрая, винаги трябва да помним, че смъртта на Исус на кръста пожъна за нас вечен живот, и че вярата в Исус ни дава този вечен живот. Ефесяни 2:8-9 ни казва: „Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от самите вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да не се похвали никой”. По тази причина виждаме, че концепцията за прераждане и карма е несъвместима с нещата, които Библията учи относно живота, смъртта, сеенето и пожънването на вечен живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за кармата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries