settings icon
share icon
Въпрос

Защо оправданието чрез вяра е толкова важна доктрина?

Отговор


Учението за оправдание чрез вяра е това, което разделя библейското християнство от всички други системи на вярвания. Във всяка религия и в някои клонове на това, което се нарича „християнство", човек изработва пътя си към Бога. Само в истинското библейско християнство човекът се спасява в резултат на благодатта чрез вяра. Само когато се върнем към Библията, виждаме, че оправданието е чрез вяра, отделно от делата.

Думата оправдан означава „прогласен за праведен". За християнина оправданието е дело на Бог, който не само прощава греховете на вярващия, но му вменява Христовата правда. На няколко места Библията заявява, че оправданието идва само чрез вяра (Римляни 5: 1; Галатяни 3:24). Оправданието не е спечелено чрез нашите собствени дела; по-скоро сме покрити с правдата на Исус Христос (Ефесяни 2: 8; Тит 3: 5). По този начин християнинът, обявен за праведен, се освобождава от вината за греха.

Оправданието е завършено дело на Бог и то е мигновено, за разлика от освещението, което е непрекъснат процес на растеж, чрез който ние ставаме подобни на Христос (делото на „спасението", срв. 1 Коринтяни 1:18; 1 Солунци 5:23). Освещаването настъпва след оправданието.

Разбирането на доктрината за оправданието е важно за християнина. Първо, самото познание за оправданието и благодатта мотивира добрите дела и духовния растеж; по този начин оправданието води до освещаване. Също така фактът, че оправданието е завършено Божие дело, означава, че християните имат увереност в своето спасение. В Божиите очи вярващите имат праведността, необходима за придобиване на вечен живот.

След като човек е оправдан, няма нищо друго, от което се нуждае, за да получи достъп до небето. Тъй като оправданието идва чрез вяра в Христос, въз основа на Неговото дело, нашите собствени дела са дисквалифицирани като средство за спасение (Римляни 3:28). Съществуват обширни религиозни системи със сложни теологии, които преподават фалшивата доктрина за оправдание чрез дела. Но те преподават „различно евангелие — което всъщност изобщо не е евангелие" (Галатяни 1: 6–7).

Без разбиране за оправдание само чрез вяра, ние не можем истински да възприемем славния дар на благодатта. Божията „незаслужена милост" става „заслужена" в съзнанието ни и ние започваме да мислим, че заслужаваме спасение. Учението за оправдание чрез вяра ни помага да поддържаме „чистотата на Христос" (2 Коринтяни 11: 3). Придържането към оправдание с вяра ни предпазва от падане по лъжата, че можем да спечелим небето. Няма ритуал, няма тайнство, няма дело, което да ни направи достойни за Христовата правда. Само чрез Неговата благодат, в отговор на нашата вяра, Бог ни е предал святостта на Своя Син. Както Старият, така и Новият завет казват: „Праведният чрез вяра ще живее" (Авакум 2: 4; Римляни 1:17; Галатяни 3:11; Евреи 10:38).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо оправданието чрез вяра е толкова важна доктрина?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries