settings icon
share icon
Въпрос

Бил ли е Юда Искариот простен/спасен?

Отговор


Библията ясно посочва, че Юда не бил спасен. Самият Исус казал за Юда: „Човешкият Син отива, както е писано за Него; но горко на този човек, чрез когото Човешкият Син ще бъде предаден! Добре щеше да бъде за този човек, ако не бе се родил" (Матей 26:24). Това е ясна картина за Божия суверенитет и човешката воля, работещи заедно. Бог е определил отпреди векове, че Христос ще бъде предадан от Юда, ще умре на кръста за нашите грехове и ще възкръне. Това е което Исус имал предвид, когато казал, че „отива, както е писано за Него". Нищо няма да спре Божия план да осигури спасение за човечеството.

Обаче фактът, че това било предопределено, не го извинява или опрощава от наказанието, което щял да изтърпи за своята част в драмата. Юда направил своите собствени избори, а това бил източникът на неговото проклятие.Въпреки това изборите отговаряли съвършено на суверенния план на Бог. Той контролира не само доброто, но и злото у човека, за да постигне Своите собствени цели. Тук виждаме Исус да осъжда Юда, но когато вземем предвид, че Юда е пътувал с Исус в продължение на почти три години, знаем, че Той също е дал предостатъчно възможности на Юда за спасение и покаяние. Дори след своето ужасно дело Юда би могъл да падне на колене да помоли за Божията прошка за своето предателство. Но той не го направил. Той може да е чувствал угризения, породени от страх, които го накарали да върне парите на фарисеите, но той никога не се покаял като предпочел да извърши самоубийство, върховният акт на себелюбие. (Матей 27:5-8).

Йоан 17:12 казва относно Юда: „Докато бях с тях, Аз пазех в Твоето име тия, които Ми даде; упазих ги, и нито един от тях не погина, освен сина на погибелта, за да се изпълни писанието." По някое време Юда вярвал, че Исус бил пророк или е възможно дори да е вярвал, че Той бил Месията. Исус изпратил учениците да прогласяват Евангелието и да извършват чудеса (Лука 9:1-6). Юда бил включен в тази група. Той имал вяра, но това не била истинска спасителна вяра. Юда никога не бил „спасен", въпреки че за известно време бил последовател на Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бил ли е Юда Искариот простен/спасен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries