settings icon
share icon
Въпрос

Кой бил Джоузеф Смит?

Отговор


Джоузеф Смит е широко известен като основателят на мормонската църква, също известна като Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Считало се, че от ранна възраст Джоузеф Смит притежавал определени окултни сили. В ранна възраст той бил известен като гадател и се говорело, че използвал гадателски камък да му казва къде може да намери такива ценни метали като сребро. Двамата с баща си били известни „търсачи на съкровища" и използвали гадателство и магия да осъществяват походи за търсене на съкровища. Това, разбира се, му донесло име и репутация. Дотогава той е считан от някой за светец, а от други за пълен шарлатанин.

Джоузеф Смит израснал по време на духовно възраждане в Америка, известно като възстановително движение. По това време, 1820 г., Джоузеф Смит обявил, че е получил невероятно видение, в което Бог Отец и Бог Син се материализирали и му говорили, докато той се молил в гората. Твърди се, че той е казал, че двата „персонажа" гледали неодобрително на християнската църква и обявили, че било необходимо обновяване на църквата и че Смит бил избран да започне новото религиозно време. От своето начало до ден днешен мормонската църква отстоява позицията, че единствено те представляват истинското християнство.

Мормонските водачи са учили последователно, че след смъртта на апостолите истинската църква е изпаднала в пълно вероотстъпничество, което изисквало нейното „възстановяване". Но дори след предполагаемото „небесно" посещение Джоузеф Смит и неговите приятели продължавали да копаят за съкровища като използвали окултни методи. Тези методи били незаконни по онова време, а Смит бил осъден за „гадаене на стъкло". Но преди тази присъда в окръг Ченанго, Ню Йорк, новият „Господен пророк" продължавал да поражда противоречия с още една удивителна среща с небето. През 1823 г. Смит твърдял, че ангел на име Морони се свързал с него, който му разкрил, че имало златни плочи на определено място близо Палмира, Ню Йорк. На златните плочи се намирала историята на древен мъж на име Мормон и неговото измислено древно еврейско племе, които той твърдял, че били „други свидетели" на истината за християнското благовестие. В мормонските исторически документи се разказвало, че по време на превода мъжът, който помагал на Смит, имал привилегията да накара Йоан Кръстител, Петър, Яков и Йоан да дойдат в Пенсилвания на 15 май 1829 г., за да ръкоположат мъжете за „Аароновото свещенство". Тези и други удивителни истории са записани в книгата на Смит „Перлата на Великата Цена".

Джоузеф Смит твърдял, че е имал специални видения и невероятно отваряне на небето пред него. Но шестдесет и двама жители на Палмира, Ню Йорк, подписали изявление, в което искали другите да научат какво те знаели за него: неговото семейство, неговите вярвания и неговите окултни походи за намиране на съкровища били „изцяло лишени от морален характер и пристрастени към порочни навици". Въпреки това Смит заявявал, че е Божият говорител, и когато говорел, заявявал, че говори Бог. Тази силна позиция била взимана насериозно от мнозина последователи и когато Смит имал видение, то трябвало да бъде взимано насериозно, без значение дали противоречало на „християнските" морални стандарти. Новото „откровение от Бог" на Смит за полигамията е само един пример.

Популярни или не, изявленията „от Бог" на Смит го направили известен само за няколко години. Неговите силно творчески истории винаги се четяли като научна фантастика, смесвайки библейската истина с въображението, като я изкривявали. Той винаги внимавал да имитира библейската истина и много пъти преписвал Библията. За мнозина неговото богословие е изкривено огледално изображение на истинското богословие. То изкушава като използва повърхностни познания от това, което хората познават като библейска истина.

Джоузеф Смит посрещнал края си в ръцете на разяране тълпа. В опита си да потушат въпроса за полигамията след като църквата се установила в Навуу, Илинойс, Смит и последователите му разрушили сградата на антимормонски вестник и впоследствие били арестувани и очаквали присъдата си в затвора. Затворът бил атакуван от яростна тълпа от двеста човека и Джоузеф Смит и брат му били убити. След преждевременната му смърт имало разделение в „църквата". Църквата, която Смит създал, остава централизирана днес в Мисури (Общността на Реорганизираната Църква на Исус Христос на светиите от последните дни) и в Юта, където мнозина мормони последвали своя нов водач Брайъм Янг.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой бил Джоузеф Смит?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries