settings icon
share icon
Въпрос

Означава ли Йоан3:13, че никой не е отишъл на небето преди Исус?

Отговор


Йоан 3:13 казва: „И никой не е възлязъл на небето, освен Тоя, Който е слязъл от небето, сиреч, Човешкият Син, Който е на небето." Този стих е малко труден за тълкуване и често е погрешно разбиран. Често е използван от онези, които искат да открият противоречия в Библията. Като гледаме стихове 10-12 специално, виждаме, че Исус говори за въпроса за авторитета и верността на Своето учение. В стих 13 Исус обяснява на Никодим защо само Той е подготвен да говори за тези неща, а именно, защото Той е единственият, който някога е отишъл на небето и се е върнал със знание от небето да учи хората.

Следователно никой човек не може да говори за небесните неща толкова авторитетно колкото Исус. За да може човек да говори за тези неща се изисква той да е тясно запознат с тях и е нужно да ги е видял и изпитал както само Исус го е направил. Тъй като никой не се е възнесъл на небето и не се е върнал, затова никой не е подготвен да говори за тези неща, а само Той, който е дошъл от небето. Исус казвал, че само Той бил този, който е видял Отца, и само Той бил подготвен да изповяда Бог и да Го изяви (Йоан 1:18).

Това не означава, че никой никога не е отишъл на небето, нито че не е бил спасен, тъй като Енох и Илия са били отнесени там (Битие 5:24; Евреи 11:5; 4 Царе 2:11) и Авраам, Исаак, Яков и други са били там. По-скоро означава, че никой не се е възнесъл и „върнал" по такъв начин, че да бъде подготвен да говори за нещата там. „Възнасянето" носи представата за отиване на някакво място с авторитет. Исус е единственият, който някога се е „въздигнал" на небето с авторитет, тъй като Той е единственият Божи син (Йоан 1:14).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Означава ли Йоан3:13, че никой не е отишъл на небето преди Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries