settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за ревността?

Отговор


Когато използваме думата „ревнив”, влагаме смисъла, че завиждаме на някой, който имаме нещо, което ние нямаме. Този вид ревност е грях и не е характеристика на един християнин; по-скоро, това показва, че все още сме контролирани от своите собствени желания (1 Коринтяни 3:3). Галатяни 5:26 казва: „Да не ставаме тщеславни, един друг да не се дразним и да не си завиждаме един на друг.”

Библията ни казва, че трябва да имаме съвършената любов, която Бог има към нас. „Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло” (1 Коринтяни 13:4-5). Колкото повече се фокусираме върху себе си и своите желания, толкова по-малко можем да насочим вниманието си върху Бога. Когато закоравяваме сърцата си за истината, не можем да се обърнем към Исус и да Му позволим да ни изцели (Матей 13:15). Но когато позволим на Святия Дух да ни контролира, Той ще произведе в нас плода на нашето спасение, който е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Ако сме ревниви показваме, че не се задоволяваме с нещата, които Бог ни е дал. Библията ни казва да бъдем доволни от това, което имаме, защото Бог никога няма да ни остави, нито забрави (Евреи 13:5). За да се борим с ревността, трябва да ставаме все повече като Исус и все по-малко като себе си. Можем да Го опознаем повече чрез изучаване на Библията, чрез молитва и общуване със зрели християни. В процеса на учене как да служим повече на другите, вместо на себе си, нашите сърца ще започнат да се променят. „И недейте се съобразява с този век, но се преобразявайте чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит какво е Божията воля - това, което е добро, благоугодно на Него и съвършено” (Римляни 12:2).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за ревността?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries