settings icon
share icon
Въпрос

Ислямски антихрист? Мюсюлманин ли ще бъде антихристът?

Отговор


С нарастващото напрежение в Средния Изток през последните години и особено изявленията на шиитските мюсюлмански екстремисти за Дванадесетия Имам мнозина започнаха да се питат как това се свързва с библейските пророчества. За да отговорим, трябва първо да разберем кой е Дванадесетият Имам и какво се очаква от него да направи за исляма. Второ, трябва да изследваме твърденията на шиитските мюсюлмани във връзка с тези надежди, и трето, необходимо е да погледнем към Библията, която да хвърли светлина върху целия въпрос.

В шиитския клон на исляма е имало дванадесет имама или духовни водачи, определени от Аллах. Те започнали с Имам Али, братовчед на Мохамед, който претендирал за пророческата приемственост след смъртта на Мохамед. Около 868 г. н.е. на Единадесетия Имам се родил Дванадесетият Имам, Абу ал-Казим Мохамед (или Мохамед ал Махди). Тъй като баща му бил усилено преследван, Махди бил изпратен да се крие за своя защита. Около 6-годишна възраст той за кратко излязъл от прикритието си, когато баща му бил убит, но после отново се скрил. Говори се, че оттогава той се криел по пещерите и ще се завърне свръхестествено точно преди съдния ден, за да изкорени цялата тирания и подтисничество, като донесе хармония и мир на земята. В шиитската теология той е спасителят на света. Според един автор Махди ще съчетава достойнството на Мойсей, милостта на Исус и търпението на Йов в една съвършена личност.

Пророчествата за Дванадесетия Имам поразително наподобяват библейските пророчества за последните времена. Според ислямското пророчество завръщането на Махди ще бъде предшествано от много събития по време на три години ужасяващ световен хаос и той ще управлява над арабите и света седем години. Появата му ще бъде придружена от две възкресения – едно на грешниците и едно на праведните. Според шиитското учение водачеството на Махди ще бъде прието от Исус и двата големи клона на Авраамовото семейство ще бъдат повторно обединени завинаги.

Как се връзват с това изявленията на шиититските мюсюлмани като Президента на Иран, Махмуд Ахмадинеджад? Ахмадинеджад е дълбоко посветен шиит и твърди, че той трябва лично да подготви света за идващия Махди. За да бъде спасен светът, той трябва да бъде в състояние на хаос и подчинение и Ахмадинеджад чувства, че той е насочван от Аллах да постели пътя за това. Ахмадинеджад нееднократно се е изказвал за разрушаването на враговете на исляма. По общо мнение иранският Президент и неговият кабинет са сключили договор с ал Махди, в който са дали обет да служат на делото му. Когато Ахмадинеджад бил попитан директно от репортерката на ABC Ан Къри през септемри 2009 г. за неговите апокалиптични изказвания, Ахмадинеджад казал: „Имам…ще дойде с логика, с култура, с наука. Той ще дойде, за да няма повече война. Без повече враждебност, омраза. Без повече конфликт. Той ще призове всеки към братска любов. Разбира се, той ще се завърне с Исус Христос. Двамата ще се върнат заедно. И като работят заедно, те ще изпълнят света с любов.“

Какво общо има това с Антихриста? Според 2 Солунци 2:3-4 ще има „човек на греха“, появил се в последните дни, който ще се противопостави на и ще се въздигне над всичко, което е наречено Бог. В Даниил 7 четем за видението на Даниил за четири звяра, които представляват царства, които играят главна роля в Божия пророчески план. Четвъртият звяр е описан (стихове 7-8) като страшен, ужасен, твърде як и различен от зверовете, дошли преди него. Той също е описан като имащ „малък рог“, който изкоренява другите рогове. Този малък рог често е идентифициран като Антихриста. В стих 25 той е описан като говорещ „думи против Всевишния, ще изтощава светиите на Всевишния, и ще замисли да промени времена и закони; и те ще бъдат предадени в ръката му до време и времена и половина време“ (3 ½ години). В Даниил 8 видението на овена и козата разкрива цар, който ще се издигне в последните дни (стихове 23-25), ще разруши много народи и ще се изправи срещу Христос, но този цар ще бъде разбит. В Даниил 9:27 е пророкувано, че „князът, който ще дойде“, ще направи 7-годишен завет с много народи и после ще донесе много запустение. Кой ще бъде Антихристът? Никой не знае със сигурност, но много теории са предложени, включително възможността той да бъде арабин.

Независимо от различните теории има няколко паралела между Библията и шиитското богословие, които трябва да отблежим. Първо, Библията казва, че царството на Антихриста ще управлява света седем години, а ислямът твърди, че Дванадесетият Имам ще управлява света седем години. Второ, мюсюлманите очакват три години хаос преди появата на Дванадесетия Имам, а Бибията говори за 3 ½ години Скръб преди Антихристът да се разкрие като оскверни еврейския храм. Трето, Антихристът е описан като измамник, който претендира да донесе мир, но който действително носи повсеместна война; очакването на Дванадесетия Имам е, че той ще донесе мир чрез глобална война с останалия свят.

Дали Антихристът ще бъде мюсюлманин? Само Бог знае. Има ли връзки между ислямската и християнската есхатология? Изглежда сигурно има преки взаимовръзки, въпреки че те са като прочитането на описанията на голяма битка, първо през гледната точка на губещия, опитващ се да запази достойнство, и после от гледната точка на победителя. Докато не видим изпълнението на тези неща, трябва да обръщаме внимание на думите от 1 Йоаново 4:1-4: „Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света. По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой, който не изповядва Исус Христос, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде и сега е вече в света. Вие сте от Бога, дечица, и победили сте ги; защото по-велик е Оня, Който е с вас от онзи, който е в света.“
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ислямски антихрист? Мюсюлманин ли ще бъде антихристът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries