settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че желязо остри желязо?

Отговор


Фразата „желязо остри желязо" се намира в Притчи 27:17: „Както желязо остри желязо, така и човек остри лицето на приятеля си". Има взаимна полза във взаимното търкане на две железни остриета; краищата стават по-остри като правят ножовете по-ефикасни в задачата им да режат и секат. Подобно, Божието Слово е „двуостър меч" (Евреи 4:12), и то е това, с което трябва да се острим един друг – по време на срещи, общение или друго взаимодействие.

Притчата също отбелязва нуждата от общение един с друг. Човек не е направен да бъде сам, тъй като Господ Бог не е ли казал това, дори преди грехопадението? (Битие 2:18)? Колко повече, тогава, след грехопадението на човека се нуждаем да идваме заедно с нашите братя и сестри в Христа за време на общение и молитва. Ясно това било признато от светиите на ранната църква (Деяния 2:42-47), които „посветили себе си" на учителстване, общение, духовна връзка и молитва – всички общи дейности, които осигуряват възможности за острене на един друг. Резултатът бил, че те били „изпълнени с благоговение" и когато се срещали заедно, те хвалели Бог за благоволението, което намирали един с друг.

Има две точки, които да се отбележат за горната притча. Първо, срещата на двама заедно в Божието име винаги ще бъде гаранция за благословение. Това е средство за благодат, която Самият Господ е обещал – там, където двама или повече са събрани в Негово име, там Той е сред тях (Матей 18:20). Също виждаме подобно значение в Малахия за онези, които се страхуват от Господа, говорят помежду си, а Господ слуша и чува (Малахия 3:16). Когато се острим един друг в християнско общение, Господ слуша от небето и е доволен. Никоя дума, която Му донася слава, не убягва от Неговото забелязване.

Ароматите на божественото „единство" най-добре се чувстват във взаимоотношението между Давид и Йонатан, сина и на Саул. Когато Давид бил преследван от Саул, Йонатан търсел Давид „да му помогне да укрепи ръката му в Бога" (1 Царе 23:16), което ни води към нашата втора точка. Желязо, острещо желязо, е възможност да изпълняваме Христовия Закон. Апостол Павел казва , че ние трябва да носим и споделяме теглото, с което се сблъскваме всекидневно, да оплакваме личния грях, съветва ни как най-добре да се покайваме за него и да ликуваме за победата над него. Това е същият „царски закон", споменат в Яков 2:8, където сме призовавани да се обичаме един друг.

Ако се върнем на аналогията, ако един нож е тъп, той все още продължава да бъде нож, въпреки че е по-слабо ефикасен, по-малко полезен. Затова нека да бъдем насърчени да прекарваме повече време заедно в съветване, насърчаване, молитва, съветничество, споделяне на Божието Слово, молитва над Божието Слово и нуждите на нашата местна църква, да станем по-остри в служението, което Господ ни е възложил на всеки от нас. Твърде често това, което минава като общение в съвременната църква, е съсредоточено в храната и забавлението, не в остренето един друг с Божието Слово.

Накрая, нож, който е бил наострен, ще свети също повече, защото цялата тъпота е била изтрита от повърхността му. Подобно, ние ще блестим по-добре за нашия Господ, ако правим гореспоменатите неща постоянно, които всички ни обединяват в хармония. „Ето колко е добро и колко е угодно да живеят братя в единодушие!" (Псалом 133:1). Следователно, както казва авторът на Евреи: „и нека се грижим един за друг, тъй щото да се поощряваме към любов и добри дела, като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближава" (Евреи 10:24-25).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че желязо остри желязо?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries