settings icon
share icon
Въпрос

Какво се казва в Библията за смесените бракове?

Отговор


Старозаветният закон заповядва на израилтяните да не се женят за хора от други народи (Второзаконие 7:3-4). Като причина за това се посочва, че израилтяните ще отстъпят от Бога, ако се женят за идолопоклонници, езичници или въобще за хора, които не са евреи. Подобен принцип се излага и в Новия Завет, но на доста по-различно ниво: “Не се впрягайте с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието? Или какво общение има светлината с тъмнината?” (II Коринтяни 6:14). Точно както на израилтяните (които вярват в единия истинен Бог) се заповядва да не се женят за невярващи, така и на християните (вярващите в единия истинен Бог) се заповядва да не се женят за невярващи. И за да отговорим конкретно на зададения въпрос: Не, в Библията не се казва, че смесените бракове са нещо грешно.

За човека трябва да се съди по характера му, а не по цвета на кожата. Всички ние трябва да внимаваме да не показваме предпочитания към някоя раса, а предразсъдъци и расизъм – към друга (Яков 2:1-10, вж. по-специално 1 и 9 стихове). Стандартът на мъжа или на жената, когато си избира брачен партньор, трябва да бъде дали човекът, от когото се интересува, е християнин (II Коринтяни 6:14), дали е новороден чрез вяра в Исус Христос (Йоан 3:3-5). Вярата в Христос, а не цветът на кожата, е библейският стандарт за избор на брачен партньор. Смесеният брак не е въпрос на добро и зло, а на мъдрост, разпознаване и молитва.

Единствената причина, поради която смесените бракове трябва внимателно да се премислят са трудностите, пред които двойката ще се изправи, тъй като на околните няма да им е лесно да ги приемат. Много смесени бракове са жертва на дискриминация и присмех, понякога дори и от страна на собствените им семейства. Някои смесени двойки имат затруднения, когато цветът на кожата на децата им е в различни нюанси в сравнение с този на родителите и/или на братята и сестрите им. Партньорите в смесената двойка трябва да вземат предвид всички тези неща и да бъдат подготвени за тях ако решат да се оженят. И отново, единственото библейско ограничение, което се поставя върху християнина по отношение на брака, е другият човек да е член на Христовото тяло.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се казва в Библията за смесените бракове?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries