settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява междинното състояние?

Отговор


„Междинното състояние" е богословска идея, която разглежда какъв вид тяло, ако изобщо някакво, имат вярващите на небето докато чакат техните физически тела да бъдат възкресени. Библията изяснява, че починалите вярващи са с Господ (2 Коринтяни 5:6-8; Филипяни 1:23). Библията също изяснява, че възкресението на вярващите още не се е случило, което означава, че телата на починалите вярващи са още в гроба (1 Коринтяни 15:50-54; 1 Солунци 4:13-17). Така, въпросът за междинното състояние е дали вярващите на небето получават временно физическо тяло до възкресението или дали вярващите на небето съществуват в духовна/нетелесна форма до възкресението.

Библията не дава голямо количество подробности за междинното състояние. Единственото Писание, което специално, но непряко говори по въпроса, е Откровение 6:9: „… видях под олтара душите на ония, които са били заклани за Божието слово, което опазиха." В този стих Йоан получава видение за онези, които ще бъдат убити заради тяхната вяра през последните времена. В това видение тези вярващи, които са били убити, са под Божия олтар на небето и са описани като „души". Така, от този единствен стих, ако има библейски отговор за междиннното състояние, изглежда, че вярващите на небето са в духовна/нетелесна форма до възкресението.

Небето, което окончателно очаква вярващите, е Новото Небе и Новата Земя (Откровение 21-22). Небето наистина ще бъде физическо място. Нашите физически тела ще бъдат възкресени и украсени, направени съвършено пригодни за вечността на Новата Земя. Сега небето е духовно царство. Изглежда, че няма да има нужда от временни физически тела, ако вярващите са на духовното небе. Каквото и да представлява междинното състояние, можем да бъдем уверени, че вярващите на небето са съвършено доволни и се радват на вечната слава на небето и хвалят величието на Господ.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява междинното състояние?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries