settings icon
share icon
Въпрос

Всички ние ли наследихме грях от Адам и Ева?

Отговор


Да, всички хора наследиха грях от Адам и Ева, особено от Адам. Грехът е описан в Библията като престъпване на Божия закон (1 Йоан 3:4) и бунт срещу Бога (Второзаконие 9:7; Исус Навиев 1:18). Битие 3 глава описва бунта на Адам и Ева срещу Бога и Неговата заповед. Заради непокорството на Адам и Ева грехът стана „наследство” на всички техни потомци. Римляни 5:12 ни казва, че чрез Адам грехът влезе в света и затова смъртта засегна всички хора, понеже всички съгрешиха. Този предаден грях е известен като наследен грях. Точно както наследяваме физически белези от нашите родители, по същия начин наследяваме и своето греховно естество от Адам.

Адам и Ева бяха направени по образа и подобието на Бога (Битие 1:26-27; 9:6). Когато Адам съгреши, резултатът бе, че всеки един от неговите потомци също стана „заразен” с грях. Давид оплакваше този факт в един от своите псалми: „Ето, родих се в нечестие и в грях ме зачена майка ми” (Псалм 51:5). Това не означава, че неговата майка го е родила извънбрачно; а, че майка му е наследила греховно естество от нейните родители, а те от своите родители и т.н. Давид наследи грях от своите родители, точно както всички нас. Дори да живеем по възможно най-добрия начин, все още сме грешници в резултат на наследения грях.

Резултатът на това, че се раждаме грешници е фактът, че всички ние грешим. Забележете прогресията в Римляни 5:12: грехът влезе в света чрез Адам, смъртта последва греха, смъртта засегна всички хора, всички хора съгрешиха, понеже наследиха греха от Адам. „Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога” (Римляни 3:23), има нужда от съвършена, безгрешна жертва, която да отмие нашия грях, нещо, което сме безсилни да сторим със собствени сили. За щастие Исус Христос е Спасителят от греха! Нашият грях беше разпнат на кръста на Исус, и сега в Него „имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат” (Ефесяни 1:7). В своята безгранична мъдрост Бог е осигурил лекарство за греха, който наследяваме, и то е дадено на всички: „И така, братя, нека ви бъде известно, че чрез Него се проповядва на вас прощение на греховете” (Деяния 13:38).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Всички ние ли наследихме грях от Адам и Ева?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries