settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да направи един християнин, когато е бездетен?

Отговор


Проблемът с безплодието може да бъде много труден, особено за двойки, които са очаквали през целия си живот да имат деца. Християнските семейства може да изпаднат в ситуация, при която да питат: „Защо се случва на нас, Господи?” Със сигурност Бог иска християните да бъдат благословени с деца, които да обичат и да възпитават. За физически здрави двойки един от най-сърцесъкрушителните аспекти на безплодието е да не знаят дали е временно или постоянно състояние. Ако е временно, колко дълго трябва да чакат? Ако е трайно, как да разберат това, и какво трябва да предприемат?

Библията изобразява проблема с временното безплодие в няколко истории:

Бог обеща на Авраам и Сара да имат дете, но жена му роди син, Исаак, едва на 90 годишна възраст (Битие 11:30).

Исаак, съпругът на Ревека, се моли ревностно, и Бог отговори, което доведе до раждането на Яков и Исав (Битие 25:11).

Рахил се молеше и накрая Бог „отвори нейната утроба.” Тя роди двама сина, Йосиф и Вениамин (Битие 30:1; 35:18).

Жената на Маное, която дълго време била бездетна, роди Самсон (Съдии 13:2).

На стари години Елисавета роди Йоан Кръстител, предтечата на Христос (Лука 1:7, 36).

Безплодието на Сара, Ревека и Рахил (майките на израилевия народ) е забележително поради това, че тяхната способност най-накрая да родят деца била белег за благодатта и благоволението на Бога. Обаче бездетните двойки не трябва да приемат, че Бог въздържа Своята благодат и благоволение, нито трябва да мислят, че по някакъв начин са наказани. Християнските двойки трябва да се придържат към знанието, че техните грехове са опростени в Христос и че неспособността да имат деца не е наказание от Бога.

И така, какво да направи едно бездетно християнско семейство? Добре е да потърсят съвет от гинеколози и други специалисти по безплодие. И мъжете и жените трябва да водят здравословен начин на живот, за да се подготвят за бременността. Майките на израелския народ се молиха ревностно да заченат, затова постоянната молитва за дете със сигурност не е нещо лошо. Все пак, най-напред трябва да се молим за Божията воля за нашия живот. Ако Неговата воля е да имаме естествено дете, то ние ще имаме. Ако Неговата воля е да осиновим дете, да станем приемен родител, или да живеем без деца, тогава трябва да приемем това и да го вършим радостно. Знаем, че Бог има божествен план за всеки от Своите възлюбени. Той е авторът на живота. Той позволява и въздържа зачеването. Бог е суверен и притежава цялата мъдрост и знание (виж Римляни 11:33-36). „Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре…” (Яков 1:17). Познаването и приемането на тези истини ще помогне за облекчаването на болката в сърцата на бездетната двойка.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да направи един християнин, когато е бездетен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries