settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли да вярвам, че Библията е непогрешима, за да съм спасен?

Отговор


Ние не се спасяваме като вярваме в боговдъхновението или непогрешимостта на Библията. Спасяваме се като вярваме в Господ Исус Христос като наш Спасител от греха (Йоан 3:16; Ефесяни 2:8-9; Римляни 10:9-10). В същото време, обаче, единствено от Библията ние научаваме за Исус Христос и Неговата смърт и възкресение заради нас (2 Коринтяни 5:21; Римляни 5:8). Не е нужно да вярваме на всичко в Библията, за да сме спасени – но трябва да вярваме в Исус Христос, Когото Библията прогласява. Трябва категорично да се отнасяме към Библията като към Словото на Бог и абсолютно да вярваме всичко, което тя поучава.

В началото, когато хората са спасени, обикновено знаят много малко за Библията. Спасението е процес, който започва с разбирането на нашето греховно състояние, а не с разбиране за непогрешимостта на Библията. Нашата съвест ни казва, че не сме способни да застанем пред един свят Бог заради наши собствени заслуги. Ние знаем, че не сме достатъчно праведни, за да направим това, затова се обръщаме към Него и приемаме жертвата на Неговия Син на кръста в заплата за нашите грехове. Ние поставяме пълното си упование в Него. От този момент нататък имаме напълно ново естество, чисто и неопетнено от греха. Божият Святи Дух живее в нашите сърца, като ни е запечатал за вечността. От този момент нататък ние продължаваме като всеки ден обичаме и се покоряваме на Бог все повече и повече. Част от този напредък е ежедневното хранене с Неговото Слово, за да пораснем и да засилим нашето ходене с Него. Единствено Библията има силата да извърши това чудо в нашия живот.

Ако вярваме и уповаваме в Личността и делото на Господ Исус Христос, така, както са казани в Библията, ние сме спасени. Когато уповаваме на Исус Христос, Святият Дух ще работи в нашите сърца и умове – и ще ни убеди, че Библията е истинна и трябва да се вярва в нея (2 Тимотей 3:16-17). Ако има съмнения в нашите умове относно непогрешимостта на Писанието, най-добрият начин да се справим с това е да помолим Бог да ни даде увереност и доверие в Неговото Слово. Той с удоволствие ще отговори на онези, които Го търсят искрено и с цяло сърце (Матей 7:7-8).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли да вярвам, че Библията е непогрешима, за да съм спасен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries