settings icon
share icon
Въпрос

Как могат вярващите да бъдат в света, но не и от него?

Отговор


Когато четем за „света“ в Новия Завет, ние четем гръцката дума космос. Космосът най-често се отнася до населената земя и хората, които живеят на земята, която функционира отделно от Бог. Сатана е владетел на този „космос“ (Йоан 12:31; 16:11; 1 Йоан 5:19). Чрез простото определение, че думата свят се отнася до световна система, управлявана от Сатана, можем по-лесно да оценим твърденията на Христос, че вярващите вече не са от света - ние вече не сме управлявани от греха, нито сме обвързани от принципите му. В допълнение, ние сме променени в образа на Христос, което кара интереса ни към нещата от света да става все по-малък и по-малък, в процеса на узряване в Христос.

Вярващите в Исус Христос просто са в света - присъстват физически - но не са от него, не са част от неговите ценности (Йоан 17: 14-15). Като вярващи трябва да сме отделени от света. Това е смисълът да бъдеш свят и да живееш свят и праведен живот а именно да бъдеш отделен. Ние не трябва да се ангажираме с греховните дейности, които светът насърчава, нито да запазим безвкусния, покварен ум, който светът създава. По-скоро трябва да приведем себе си и умовете си към този на Исус Христос (Римляни 12: 1-2). Това е ежедневна дейност и ангажимент.

Трябва също да разберем, че да бъдем в света, но не и от него, е необходимо, за да бъдем светлина за онези, които са в духовен мрак. Трябва да живеем по такъв начин, че тези извън вярата да виждат нашите добри дела, нашия маниер и да знаят, че има нещо „различно“ в нас. Християните, които полагат всички усилия да живеят, мислят и постъпват като онези, които не познават Христос, не Му служат добре. Дори езичниците знаят, че „по плодовете им ще ги познаете“ (Матей 7:16) и като християни трябва да показваме плода на Духа в себе си.

Да бъдем „в“ света означава също, че можем да се наслаждаваме на нещата от света, като красивото творение, което Бог ни е дал, но не трябва да се потапяме в това, което светът цени, нито да преследваме светските удоволствия. Удоволствието вече не е нашето призвание в живота, както е било някога, а по-скоро почитането на Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как могат вярващите да бъдат в света, но не и от него?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries