settings icon
share icon
Въпрос

Ако Бог знаеше, че Сатана ще се разбунтува, защо го е сътворил?

Отговор


Това е въпрос от две части. Първата част е „Знаел ли е Бог, че Сатана ще се разбунтува?“ Знаем от Писанието, че Бог е всезнаещ, което буквално значи „знаещ всичко“. Йов 37:16; Псалом 139:2-4; Притчи 5:21; Исая 46:9-10 и Йоан 3:19-20 не оставят съмнение, че Божието знание е безкрайно и че Той знае всичко, което се е случило в миналото, случва се сега и ще се случва в бъдещето.

Като се вгледаме в някои от суперлативите в тези стихове – „съвършено знание“; „неговото разбиране няма граници“; „той знае всичко“ – е ясно, че Божието знание не е просто по-голямо от нашето, а е безкрайно по-голямо. Той познава всички неща в цялост. Ако Божието знание не е съвършено, тогава има несъвършенство в природата Му. Всяко несъвършенство в Божията природа означава, че Той не може да бъде Бог, тъй като самата Божия същност изисква съвършенството на всички Негови атрибути. Следователно, отговорът на първият въпрос е „да, Бог е знаел, че Сатана ще се разбунтува.

Отиваме на втората част от въпроса „Защо Бог е сътворил Сатана като е знаел предварително във времето, че той ще се разбунтува?“. Този въпрос е малко по-сложен, защото питаме въпрос „защо“, на който библията обикновено не предлага изчерпателни отговори. Въпреки това ние следва да можем да достигнем до ограничено разбиране. Вече сме видели, че Бог е всезнаещ. Затова, ако Бог е знаел, че Сатана ще се разбунтува и ще падне от небето, и все пак го е сътворил, това трябва да означава, че падането на Сатана е било част от Божия суверенен план отначало. Никакъв друг отговор няма смисъл при това, което сме видели досега.

Първо, трябва да разберем, че знанието, че Сатана ще се разбунтува не е същото нещо като накарването на Сатана да се разбунтува. Ангелът Луцифер е притежавал свободна воля и е направил своите свободни избори. Бог не е сътворил Луцифер като дявол; Той го е сътворил добър (Битие 1:31).

В опита да разберем защо Бог е сътворил Сатана след като е знаел, че той ще се разбунтува, трябва също да се вземат предвид следните факти:

1) Луцифер е имал добра и съвършена цел преди падането си. Разбунтуването на Луцифер не променя първоначалния Божи замисъл от нещо добро в нещо лошо.

2) Божият суверенитет се простира до Сатана, дори в неговото паднало състояние. Бог е способен да използва злите действия на Сатана за окончателното осъществяване на Божия свят план (виж 1 Тимотей 1:20 и 1Коринтяни 5:5).

3) Божият план за спасение е бил предопределен отпреди вечното минало (Откровение 13:8); спасението изисква нещо, от което да бъдем спасени, и затова Бог разрешил разбунтуването на Сатана и разпространението на греха.

4) Страданието, което Сатана донесъл на света, всъщност станало средството, чрез което Исус, в своята човечност, бил направен пълният и съвършен Спасител на човечеството: „Защото беше уместно, щото Онзи, заради Когото е всичко, и чрез Когото е всичко, като привежда много синове в слава, да усъвършенствува чрез страдания начинателя на тяхното спасение“ (Евреи 2:10).

5) От самото начало Божият план за Христос включвал разрушаването на делото на Сатана (виж 1 Йоан 3:8).

В края на краищата, не можем да знаем със сигурност защо Бог е създал Сатана като е знаел, че той ще се разбунтува. Изкушаващо е да предполагаме, че нещата биха били „по-добри“, ако Сатана никога не беше създаван или да заявяваме, че Бог би трябвало да действа по различен начин. Но такива допускания и заявления са неразумни. Всъщност, да твърдим, че знаем по-добре от Бог как да управляваме вселената е падане в собствения грях на дявола за провъзгласяване на себе си над Най-Върховния (Исая 14:13-14).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ако Бог знаеше, че Сатана ще се разбунтува, защо го е сътворил?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries