settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява хипер-калвинизмът и дали е библейски?

Отговор


Простото определение е това: хипер-калвинизмът е вярването, че Бог спасява избраните чрез малко или никакво използване на методите за довеждане до спасение (като евангелизация, проповядване и молитва за изгубените). До степента на небиблейска грешка хипер-калвинизмът прекалено набляга на Божия суверенитет и подценява човешката отговорност при спасителното дело.

Очевидна последица от хипер-калвинизма е, че той подтиска всякакво желание за евангелизиране на изгубените. Повечето църкви или деноминации, които се придържат към хипер-калвинисткото богословие, са белязани от фатализъм, студенина и липса на увереност във вярата. Малко се набляга върху Божията любов към изгубените и Неговия собствен народ, а вместо това е небиблейското главно занимаване с Божия суверенитет, Неговото избиране на спасените и Неговия гняв към изгубените. Благовестието на хипер-калвинистите е обявяване на Божието спасение на избраните и Неговото осъждане на изгубените.

Библията ясно учи, че Бог е суверенен над цялата вселена (Даниил 4:34-35), включително спасението на хората (Ефесяни 1:3-12). Но заедно с Божия суверенитет, Библията също учи, че Неговата мотивация за спасяване на изгубените е любовта (Ефесяни 1:4-5; Йоан 3:16; 1 Йоаново 4:9-10), и че Божието средство за спасяване на изгубените е обявяването на Неговото Слово (Римляни 10:14-15). Библията също заявява, че християните трябва да бъдат страстни и решителни в своето споделяне с невярващи; като посланици на Христос ние трябва да „умоляваме“ хората да се помирят с Бог (2 Коринтяни 5:20-21).

Хипер-калвинизмът взима едно библейско учение, Божия суверенитет, и го тласка до небиблейска крайност. Като правят това хипер-калвинистите омаловажават Божията любов и необходимостта от евангелизация.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява хипер-калвинизмът и дали е библейски?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries