settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава изразът „съпруг на една жена” в 1 Тимотей 3:2? Може ли разведен мъж да служи като пастор, презвитер или дякон?

Отговор


Има поне три възможни тълкувания на израза „съпруг на една жена” в 1 Тимотей 3:2. 1) Той може да означава просто, че полигамният човек не се квалифицира да бъде презвитер, дякон или пастор. Това е най-буквалното тълкуване на израза, но изглежда малко невероятно, като се има предвид, че многоженството било твърде рядко по времето, когато Павел пише. 2) Изразът може да се преведе също като „мъж на една жена”. Това означава, че епископът трябва да бъде абсолютно лоялен на жената, за която е женен. Това тълкуване се фокусира повече на моралната чистота, а не на брачния статус. 3) Изразът може да се разбира също като заявление, че за да бъде презвитер/дякон/пастор, един мъж трябва да е бил женен само веднъж, а не два пъти, както е в случая с вдовец, който е женен повторно.

Днес най-често приемани са тълкувание 2) и 3). Тълкувание 2) изглежда най-силно, предимно заради това, че Писанието позволява развода в изключителни случаи (Матей 19:9; 1 Коринтяни 7:12-16). Също е важно да се направи разлика между мъж, който е бил разведен и се е оженил повторно преди да е станал християнин и този, който е разведен и женен повторно след като е станал християнин. Мъж, който иначе се квалифицира в други отношения за църковен ръководител не трябва да бъде изключен заради действия, които е извършил преди да познае Господ Исус Христос като свой Спасител. Макар 1 Тимотей 3:2 да не изключва задължително вдовец или повторно женен мъж от възможността да служи като презвитер/дякон/пастор, има други въпроси, които трябва да бъда обсъдени.

Първото условие за презвитер/дякон/пастор е да бъде „безукорен” (1 Тимотей 3:2). Ако разводът и/или повторният брак доведат до лошо свидетелство на човека в църквата или общността, тогава условието да е „безукорен” може да го изключи, а не това да бъде „съпруг на една жена”. Презвитерът/дяконът/пасторът трябва да бъде мъж, към когото църквата и общността да може да гледа като на пример за Христоподобие и богоугодно ръководство. Ако неговият развод и/или повторен брак го отдалечават от тази цел, може би той не трябва да заема позиция на презвитер/дякон/пастор. Важно е да се помни, обаче, че макар някой да не се квалифицира да служи като презвитер/дякон/пастор, той все още е ценен член на Христовото тяло. Всеки християнин притежава духовни дарби (1 Коринтяни 12:4-7) и е призован да участва с тях в изграждането на другите вярващи с (1 Коринтяни 12:7). Човек, който не се квалифицира за позицията на презвитер/дякон/пастор все още може да поучава, проповядва, служи, моли, покланя и играе важна роля в църквата.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава изразът „съпруг на една жена” в 1 Тимотей 3:2? Може ли разведен мъж да служи като пастор, презвитер или дякон?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries