settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява човешката природа? Какво казва Библията за човешката природа?

Отговор


Човешката природа е това, което ни прави отчетливо човешки. Нашата природа се различава от тази на животните и останалото творение с това, че можем да мислим и да чувстваме. Една от главните разлики между човешките същества и останалото творение е нашата способност да разсъждаваме. Никое друго същество няма тази способност и няма спор, че това е уникален дар от Бог. Нашият разум ни позволява да размишляваме за нашата собствена природа и природата на Бог и да получаваме знания за Божията воля за Неговото творение. Никоя друга част от Божието творение няма природа, способна да разсъждава.

Библията учи, че Бог е създал човешките същества по Свой образ. Това означава, че Той ни е дал способност да имаме някакво разбиране за Него и неговия огромен и сложен замисъл. Нашата човешка природа отразява някои от Божиите свойства, макар и по ограничен начин. Ние обичаме, защото сме направени по образа на Бог, който е любов (1 Йоаново 4:16). Тъй като сме създадени по Негов образ, ние можем да сме състрадателни, верни, истинни, мили, търпеливи и справедливи. В нас тези качества са изкривени от греха, който също обитава в нашата природа.

Първоначално човешката природа била съвършена, тъй като била създадена такава от Бог. Библията учи, че човешките същества били създадени „много добри“ от любящия Бог (Битие 1:31), но тази доброта била накърнена от греха на Адам и Ева. В последствие цялата човешка раса паднала жертва на греховната природа. Добрата новина е, че в момента, когато човек повярва в Христос, той получава нова природа. 2 Коринтяни 5:17 ни казва: „За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, (всичко) стана ново. Освещаването е процес, при който Бог развива нашата нова природа като ни дава възможност да израстваме в по-голяма святост през времето. Това е продължителен процес с много победи и поражения, тъй като новата природа се бори със „скинията“ (2 Коринтяни 5:4), в която обитава – стария човек, старата природа, плътта. Докато не бъдем осветени в небето, нашата нова природа не ще бъде освободена да живее във вечността в присъствието на Бог, в чийто образ сме създадени. EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява човешката природа? Какво казва Библията за човешката природа?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries