settings icon
share icon
Въпрос

Какво се казва в Библията за хомосексуалността? Хомосексуалността грях ли е?

Отговор


В Библията последователно се говори за това, че хомосексуалните отношения са грях (Левит 19:1-13; Левит 18:22; Римляни 1:26-27; I Коринтяни 6:9). Римляни 1:26-27 конкретно ни учи, че хомосексуалността е резултат от отричането на Бога и непокорство спрямо Него. Когато човек продължава да съгрешава и да живее в неверие, в Библията се казва, че Бог го “предава” на още по-нечестиви и покварени грехове, за да му покаже безсмислеността и безнадеждността на живота, отделен от Бога. В I Коринтяни 6:9 се прокламира, че “хомосексуалистите” няма да наследят Божието царство.

Бог не създава човека с хомосексуални желания. В Библията се казва, че човекът става хомосексуален в резултат на греха (Римляни 1:24-27) и, в крайна сметка, в резултат на собствения си избор. Възможно е човек да се роди с по-голяма податливост към хомосексуалността, точно както се раждат хора, които са склонни към насилие и други грехове. Това не извинява човека, който избира да съгреши, като се отдаде на грешните си желания. Правилно ли е, ако човек се роди с по-голяма податливост към гнева/яростта, да се поддаде на тези желания? Разбира се, че не! Същото се отнася и за хомосексуалността.

В Библията обаче не се казва, че хомосексуалността е “по-голям” грях от другите грехове. Всички грехове са противни на Бога. Хомосексуализмът е само един от греховете, изброени в I Коринтяни 6:9-10, които са пречка за хората към Божието царство. Според Библията, Божията простителност е на разположение на хомосексуалистите точно толкова, колкото и на прелюбодейците, идолопоклонниците, убийците, крадците и т. н. Бог също така обещава победа над греха, включително и над хомосексуалността, на всички, които повярват в Исус Христос за спасението си (I Коринтяни 6:11; II Коринтяни 5:17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се казва в Библията за хомосексуалността? Хомосексуалността грях ли е?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries