settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява историческият премилениализъм?

Отговор


Историческият премилениализъм и диспенсационалният премилениализъм са две различни системи на есхатологията. Ето няколко примера за разликите между двете:

• Историческият премилениализъм учи, че църквата е била предвиждането на старозаветните пророчества, докато диспенсационализмът учи, че църквата едва ли е спомената, или изобщо не е, от старозаветните пророци.

• Историческият премилениализъм учи, че сегашната ера на благодатта е била предсказана в Стария Завет. Диспенсационализмът твърди, че настоящата епоха не е била предвидена в Стария Завет и следователно е „голяма скоба“ в историята, тъй като евреите отхвърлят царството.

• Историческият премилениализъм се занимава предимно хилядолетието след второто пришествие на Христос, и не се занимава много с класифицирането на други епохи в историята. Обикновено диспенсационализмът се занимава със седем разделения на времето. Настоящата епоха е шестото подобно разделение; последното ще бъде хилядолетната ера след второто пришествие.

• Историческият премилениализъм е посттрибулационен; диспенсационалният премилениализъм обикновено обхваща предтрибулационният възглед.

Премилениалният възглед за крайните времена се развива по два различни начина: исторически премилениализъм и диспенсационен премилениализъм. Библията съдържа много пророчества за бъдещето, като Новият Завет говори широко за завръщането на Исус на земята. Матей 24, голяма част от книгата Откровение и 1 Солунци 4: 16–18 са по-очевидните препратки към второто пришествие.

Историческият премилениализъм се е поддържал от голямо мнозинство християни през първите три века от християнската ера. Много от църковните отци като Иринея, Папий, Юстин мъченик, Тертулиан, Иполит и други учили, че след завръщането на Христос на земята ще има видимо Божие царство. Историческият премилениализъм учи, че Антихристът ще се появи на земята и седемгодишната скръб ще започне. Следващото ще бъде грабването и тогава Исус и Неговата църква ще се върнат на земята, за да управляват хиляда години. Верните прекарват вечността в Новия Йерусалим.

Когато християнството става официална религия на Рим през четвърти век, много неща започват да се променят, включително приемането на историческия премилениализъм. Амилениализмът скоро се превръща в преобладаващата доктрина на Римокатолическата църква.

Един от най-влиятелните исторически премилениалисти е Джордж Елдън Лад, евангелски учен от Новия Завет и професор по новозаветна екзегетика и теология в Богословската семинария Фулър . Чрез работата на Лад историческият премилениализъм придобива научно признание и популярност сред евангелските и реформистките богослови на ХХ век. Други известни исторически премилениалисти са Уолтър Мартин; Джон Уорик Монтгомъри; J. Barton Payne; Хенри Алфорд, известен гръцки учен; и Теодор Зан, немски учен от Новия Завет.

Историческият премилениализъм е една система в есхатологията, която се подкрепая в протестантската общност. Като цяло, всички премилениалистки вярвания учат, че скръбта е последвана от 1000 години мир, когато всички живеят под властта на Христос. След това, в кратка, последна битка, Сатана е окончателно победен. Момента на грабването спрямо другите събития е една от основните разлики между историческия премилениализъм и премилениалния диспенсационализъм.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява историческият премилениализъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries