settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава това, че небесата разказват славата Божия?

Отговор


Псалм 19:1 заявява, “Небесата разказват за славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му.” Това е едно от най-ясните библейски твърдения, че природата сама по себе си има за цел да покаже величието на Бога. Тези думи са в сегашно време. Това означава, че небесата "rразказва", а просторът "изввестява" творческото дело на Бога. Това е едно непрекъснато изявяване. Това, което виждаме в природата, има за цел постоянно да ни изявява, че Бог съществува, и да ни напомня колко невероятен Творец е Той в действителност.

Един от най-силните аргументи в полза на съществуването на Бог е телеологичният аргумент или "аргументът за интелигентният дизайн". Този подход твърди, че наблюденията в природата се обясняват най-добре с целенасочен, интелигентен акт на сътворение, а не със случайност или късмет. Предаването на информация е ключов аспект на този подход. Информацията винаги се разглежда като продукт на интелигентност. Някои модели са по-сложни, но се срещат на произволен принцип . Други могат да бъдат добре дефинирани, но да не носят информация. Но винаги, когато видим специфична, сложна подредба, която показва информация, ние признаваме, че тя е дело на разум, а не на случайност.

Псалм 19:1 свързва тази идея с Писанието. Колкото повече научаваме за Вселената, толкова по-ясно виждаме Божието дело. Добър пример за това е съвременната космология на "Големия взрив". Преди тази теория учените и атеистите приемаха, че Вселената е вечна. Комбинацията от теориите на Айнщайн и постиженията на физиката ясно показаха, че всъщност Вселената е имала "начало". Първоначално тази идея е отхвърлена от учените като теология, а не наука. С течение на времето обаче става невъзможно да се отрече. Фактът, че Вселената е "започнала", е нещо, което можем да видим единствено като наблюдаваме простора и небето - точно както се казва в Псалм 19:1.

Римляни 1 глава също говори по тази идея. Бог е разкрил достатъчно от Себе Си в природата, така че никой няма оправдание да Го отхвърли или да извърши нещо нередно. " Понеже от създаването на света това, което е невидимо у Него, вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така че човеците остават без извинение...." (Римляни 1:20). Небесата разказват за Божията слава.

Тъй като "небесата разказват за славата Божия", можем да бъдем уверени да използваме науката, за да изследваме. Колкото повече знаем за света около нас, толкова повече слава отдаваме на Бога. Колкото повече откриваме, толкова повече доказателства имаме, че Той е Този, който отговаря за природата и нейните закони. Човек се нуждае от Библията и от лична вяра в Христос, за да има правилни взаимоотношения с Бога. Въпреки това човек трябва само да погледне непредубедено на света около себе си, за да осъзнае, че Бог съществува.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава това, че небесата разказват славата Божия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries