settings icon
share icon
Въпрос

Как изглежда небето?

Отговор


Небето е истинско място, което е описано в Библията. Само в Новия Завет думата „небе” се среща 276 пъти. Писанието говори за три небеса. Апостол Павел беше „вдигнат до третото небе”, но му беше забранено да открие какво е преживял там (2 Коринтяни 12:1-9).

Ако съществува трето небе, също трябва да има две други небеса. Първото е споменато най-често в Стария Завет като „небе” или „небесна твърд”. Това е небето, което съдържа облаците, мястото, където летят птиците. Второто небе е междузвездното/космическо пространство, което е обиталището на звездите, планетите и другите небесни тела (Битие 1:14-18).

Третото небе, мястото на което не е разкрито, е обиталището на Бога. Исус обеща да подготви място на небето за истинските християни (Йоан 14:2). Небето е също мястото на старозаветните светии, които починаха с вяра в Божието обещание за Изкупител (Ефесяни 4:8). Който вярва в Христос никога няма да погине, но ще има вечен живот (Йоан 3:16).

Апостол Йоан беше привилегирован да види и да опише небесния град (Откровение 21:10-27). Той видя, че небето (новата земя) притежава „славата на Бога” (Откровение 21:11), която е самото присъствие на Бога. Понеже небето няма нощ, а Господ самият е светлината, слънцето и луната вече не са необходими (Откровение 22:5).

Градът е изпълнен с блясъка на скъпоценни камъни и кристално чист яспис. Небето има дванадесет порти (Откровение 21:12) и дванадесет основи (Откровение 21:14). Раят на Едемската градина е възстановен: реката на живата вода тече свободно, а дървото на живота отново е там, като дава месечен плод и листа, които „изцеляват народите” (Откровение 22:1-2). Колкото и красноречив да е Йоан, когато описва небето, действителността на небесата е отвъд способностите на ограничения човек да я опише (1 Коринтяни 2:9).

Небето е място на „няма повече”. Няма да има повече сълзи, няма повече болка, няма повече скръб (Откровение 21:4). Няма да има повече раздяла, понеже смъртта ще бъде победена (Откровение 20:6). Най-хубавото нещо на небето е присъствието на нашия Господ и Спасител (1 Йоаново 3:2). Ще можем да се срещнем лице в лице с Божия Агнец, който ни обича и пожертва Себе Си, за да се радваме вечно на Неговото присъствие в небесата.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как изглежда небето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries