settings icon
share icon
Въпрос

Какво говори Библията за изцеляването? Има ли изцеление в изкуплението?

Отговор


Исаия 53:5, който е цитиран отново в 1 Петрово 2:24, е ключов стих за изцелението, който често се разбира или се прилага погрешно. „Но Той беше наранен поради нашите престъпления, беше бит поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, донасящо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме.” (Исая 53:5). Думата, преведена „изцелен”, може да означава или духовно или физическо изцеление. Въпреки това, в контекста на Исая 53 и 1 Петрово 2 е ясно, че се говори за духовно изцеление. 1 Петрово 2:24 гласи: „Който сам понесе в тялото Си нашите грехове на дървото, така че като сме умрели за греховете, да живеем за правдата; с Чиито рани вие оздравяхте.” Стихът говори за грях и праведност, не за немощ и болест. Следователно, да бъдеш „изцелен” означава да бъдеш простен и спасен, а не физически излекуван.

Библията не свързва пряко физическото изцеление с духовното изцеление. Често пъти хората са физически излекувани, когато положат своята вяра в Христос – но това невинаги е така. Понякога е Божията воля да излекува, понякога не. Апостол Йоан ни дава правилното разбиране: „И дръзновението, което имаме пред Него, е това, че ако просим нещо по Неговата воля, Той ни слуша; и ако знаем, че ни слуша, за каквото и да попросим, знаем, че получаваме това, което сме просили от Него.” (1 Йоан 5:14-15). Бог все още върши чудеса. Бог все още лекува хората. Немощите, болестите, болката и смъртта все още са реалност в този свят. Освен ако Господ не се върне в следващите 50 години, или някъде там, почти всеки, който е жив днес, ще умре, и по-голямата част от тях (включително християни) ще умрат в резултат на физически проблем (болест, немощ, травма). Невинаги е Божията воля да ни излекува физически.

В крайна сметка, нашето пълно физическо изцеление ни очаква в Рая. В Рая няма да има повече болка, немощ, болест, страдание или смърт (Откровение глава 21). Ние всички трябва да бъдем по-малко заети с физическото си състояние на този свят и да бъдем малко по-заети с нашето духовно състояние (Римляни 12:1-2). След това, ние можем да съсредоточим сърцата си към небето и времето, когато вече няма да се занимаваме с физически проблеми, Откровение 21:4, „Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт няма да има вече; нито ще има вече жалеене, нито плач, нито болка; защото предишното премина.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво говори Библията за изцеляването? Има ли изцеление в изкуплението?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries