settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за дължината на косата? Трябва ли мъжете да имат къса коса и трябва ли жените да имат дълга коса?

Отговор


Пасажът, в който се споменава дължината на косата в Новия завет, е 1 Коринтяни 11:3-15. Църквата в Коринт е в разгара на спор за ролите на мъжете и жените и за правилния ред на властта в църквата. В коринтското общество жените показвали покорство на мъжете си, като носели покривало. Изглежда, че някои от жените в църквата са захвърлили покривалата си - нещо, което биха направили само езическите храмови проститутки или други непокорни жени. Ако една жена дойде на църква без покривало, това би било безчестие за съпруга ѝ, както и културно объркване. По същия начин мъжът да носи покривало или по някакъв начин да покрива главата си по време на богослужение не е било културно приемливо в Коринт.

Павел се позовава на биологията, за да илюстрира уместността на следването на културните стандарти: жените естествено имат по-дълга коса от мъжете, а мъжете са много по-склонни към оплешивяване. Това означава, че Бог е създал жените с "естествен воал", а мъжете - с "непокрита глава". Ако жената отхвърли знака на своето подчинение (воала), тя може и да обръсне главата си (стих 6). Смисълът му е, че ако културата казва, че жената не трябва да е плешива (да няма естественото си покривало), защо тогава тя да отхвърля стандарта на същата тази култура да носи воал (да няма културното си покривало)?

От своя страна, за мъжа е неестествено да има "дълга коса" (стих 14). Неговата коса е естествено по-къса (и по-тънка) от тази на жената. Това съответства на коринтската традиция мъжете да не носят покривало по време на поклонение. Павел призовава църквата да се съобрази с общоприетите представи за външния вид на мъжете и жените.

Макар че дължината на косата не е основната тема на този пасаж от Писанието, от него можем да извлечем следните приложения: 1) Трябва да се придържаме към културно приетите показатели за пол. Мъжете трябва да изглеждат като мъже, а жените трябва да изглеждат като жени. Бог не се интересува и не приема "унисекс". 2) Не бива да се бунтуваме срещу културата само заради самия бунт, в името на някаква християнска "свобода". Има значение как се представяме. 3) Жените трябва доброволно да се поставят под властта на мъжкото ръководство на църквата. 4) Не трябва да обръщаме определените от Бога роли на мъжете и жените.

Нашата култура днес не използва воали или покривала за глава, за да покаже подчинение на властта. Ролите на мъжете и жените не са се променили, но начинът, по който символизираме тези роли, се променя с културата. Вместо да установяваме законни стандарти за дължината на косата, ние трябва да помним, че истинският проблем е нашето сърдечно състояние, нашата индивидуална реакция към авторитета на Бог, Неговия ръкоположен ред и нашия избор да ходим в подчинение на този авторитет. Мъжете и жените имат различни, определени от Бога роли и част от тази разлика се вижда в косите им. Мъжката коса трябва да изглежда мъжествена. Женската коса трябва да изглежда женствена.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за дължината на косата? Трябва ли мъжете да имат къса коса и трябва ли жените да имат дълга коса?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries