settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за навиците?

Отговор


Навикът може да се определи като "нещо, което се прави често и следователно обикновено се прави лесно; действие, което е придобито и е станало автоматично". Всички ние имаме навици, независимо дали са добри или лоши. Дори новородените могат да дойдат на този свят с навика да си смучат палците. За християните, обаче, целият им живот е преобразяване чрез обновяване на ума (Римляни 12:2). Това означава да сменим старите (лоши) навици с нови (добри), за да угодим на Господ. Например: "Вършете всичко без роптание и без пререкание" (Филипяни 2:14) може да изисква нов навик от наша страна. Може да се наложи да култивираме изцяло нов модел на мислене, от негативен към позитивен, като "пленяваме всеки разум да се покорява на Христос.". (2 Коринтяни 10:5).

Божията заповед "Не кради" означава, че трябва да култивираме навика да бъдем честни във всичко. Това може да изисква изцяло нов навик за някои. Това е "сваляне" на старото ни естество и "обличане" на новото естество, което получаваме, когато се родим духовно в Божието семейство (Колосяни 3:9-10). Това не е лесно да се направи и всъщност е невъзможно със собствени сили. Но Павел ни напомня: "За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява." (Филипяни 4:13).

По отношение на навиците, отнасящи се до здравословни проблеми, като например приемането на наркотици, пушенето, пиенето, сексуалната неморалност и т.н., ни е казано: "Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били купени с цена; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии." (1 Коринтяни 6:19-20). "И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но се изпълвайте с Духа" (Ефесяни 5:18).

За онези, които принадлежат на Исус Христос, формирането на нови навици чрез контролиране от Светия Дух се превръща в начин на живот. Тези нови навици са описани от Исус като любов към Него. Исус отговаря: "Ако Ме обича някой, ще пази учението Ми; и Отец Ми ще го възлюби и Ние ще дойдем при него, и ще направим обиталище у него." (Йоан 14:23). Най-важното е, че ни е казано: "и каквото и да вършите със слово или дело, вършете всичко в името на Господ Исус ..." (Колосяни 3:17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за навиците?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries