settings icon
share icon
Въпрос

Какви са библейските основания за развод?

Отговор


Когато разискваме какво казва Библията за развода, важно е да имаме наум думите в Малахия 2:16: „Защото, казва Господ, Израилевия Бог: Аз мразя напускане." Каквито и основания да дава Библията за развод, това не означава, че Бог желае в тези случаи да настъпи развод. Вместо да питаме „Дали ______ е основание за развод," често въпросът би трябвало да бъде „дали _______ е основание за прошка, възстановяване и/или съветничество?"

Библията дава две ясни основания за развод: (1) сексуална неморалност (Матей 5:32; 19:9) и (2) напускане от невярващ (1 Коринтяни 7:15). Дори при тези два примера не се изисква, нито даже не се насърчава разводът. Най-многото, което може да се каже, е че сексуалната неморалност и напускането са основания (разрешение) за развод. Признанието, прошката, помирението и възстановяването са винаги първите стъпки. Разводът трябва винаги да бъден разглеждан като последно средство.

Има ли други основания за развод освен това, което казва изрично Библията? Вероятно, но ние не злоупотребяваме с Божието Слово. Много опасно е да отиваме отвъд това, което казва Библията (1 Коринтяни 4:6). Най-честите допълнителни основания за развод, от които хората се интересуват, са малтретиране на партньора (емоционално или физическо), насилие над детето (емоционално, физическо или сексуално), пристрастеност към порнография, употреба на наркотици/алкохол, престъпление/затвор и злоупотреба с финансови средства (като например посредством пристрастеност към комар). Никое от тези не може да бъде заявено като изрично библейско основание за развод.

Това не означава непременно, че никое от тях не е основание за развод, което Бог няма да одобри. Например не можем да си представим, че Божието желание ще бъде съпруга да остане при съпруг, който физически малтретира нея и/или децата им. В такъв случай съпругата трябва определено да се отдели заедно с децата от съпруга насилник. Обаче, дори и в такава ситуация идеалното би било време на раздяла с целта за покаяние и възстановяване, а не непременно незабавно започване на процедура на развод. Моля, разберете, че като казваме, че горните не са библейски основания за развод, не казваме непременно, че жена/мъж, чийто партньор/ка се занимава с такива дейности, трябва да остане в ситуацията. Ако има някакъв риск за себе си или децата, раздялата е добра и подходяща стъпка.

Друг начин да погледнем към този въпрос е да разграничим библейските основания за развод и библейските основания за развод и повторен брак. Някои тълкуват гореспоменатите две библейски основания за развод като единствените основания за повторен брак след развод, но разрешават развод без повторен брак в други случаи. Въпреки че това е достоверно тълкуване, изглежда идва твърде близо до злоупотреба с Божието Слово.

Да обобщим, какви се библейските основания за развод? Отговорът е сексуалната неморалност и напускането. Има ли допълнителни основания за развод освен тези две? Може би. Трябва ли винаги да се отнасяме към развода леко или да се използва като първото средство? Абсолютно не. Бог е способен да променя и поправя всеки човек. Бог е способен да изцелява и обновява всеки брак. Разводът трябва да се случва само в случаи на повтарящ се и неразкаян отвратителен грях.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са библейските основания за развод?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries