settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да наскърбявам/угасвам Святия Дух?

Отговор


Когато в Писанията се използва думата „угасвам”, тя говори за потушаване на огън. Когато вярващите сложат щита на вярата като част от въоръжението си, което имат от Бог (Ефесяни 6:16), те угасяват силата на огнените стрели от Сатана. Христос описва ада като място, където огънят няма да „угасва” (Марк 9:44, 46, 48). По същия начин, Святият Дух е огън, който обитава във всеки вярващ. Той иска да изрази Себе Си в нашите дела и нагласи. Когато ние, вярващите, не позволяваме на Духа да се вижда в действията ни, когато вършим нещата, които знаем, че са неправилни, ние потискаме или угасяваме Духа. Не позволяваме на Духа да Се открие по желания от Него начин.

За да разберем какво означава да наскърбяваме Духа, трябва най-напред да осъзнаем, че от това се вижда, че Духът притежава личност. Само една личност може да бъде наскърбявана; по тази причина Духът трябва е божествена личност, за да може да има тази емоция. Щом разберем това, можем по-лесно да осъзнаем как Той се наскърбява, понеже ние също сме наскърбявани. Ефесяни 4:30 ни казва, че не трябва да наскърбяваме Духа. Ние правим това, когато живеем като езичниците (4:17-19), когато лъжем (4:25), когато се гневим (4:26-27), когато крадем (4:28), когато кълнем (4:29), когато се огорчаваме (4:31), когато не прощаваме (4:32), и когато сме неморални в сексуално отношение (5:3-5). Да наскърбяваме Духа е да действаме по греховен начин, независимо дали е само мислено, или е в мислите и в делата ни.

Угасяването и наскърбяването на Духа са сходни в своите последствия. И двете пречат да водим богоугоден начин на живот. И двете се случват, когато вярващият съгрешава срещу Бог и следва своите светски желания. Единственият правилен път, който трябва да следваме, е този, който води вярващия все по-близо до Бог и до чистота, и по-далеч от света и греха. Точно както ние не обичаме да ни наскърбяват и както не се стремим да угасяваме това, което е добро – така не трябва да наскърбяваме или да угасяваме Святия Дух, като отказваме да следваме Неговото ръководство.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да наскърбявам/угасвам Святия Дух?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries