settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за алчността?

Отговор


Алчността е силно и егоистично желание да имаш повече от нещо, най-често пари или власт. В Библията има много предупреждения за това, да не се поддаваме на алчността или да копнеем за богатство. Исус предупреждава: "Внимавайте и се пазете от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му." (Лука 12:15). "Не си събирайте съкровища на земята, където молец и ръжда ги разяждат и където крадци подкопават и крадат.... Не можете да слугувате на Бога и на мамона!" (Матей 6:19, 24). Стремял ли се е Исус към придобиване на пари? Не. Напротив, Той стана беден заради нас (2 Коринтяни 8:9) и нямаше "къде глава да подслони" (Матей 8:20). Исус не се е стремял и към власт. Напротив, Той казва: "Но между вас не е така; а който иска да стане големец между вас, нека ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всички. Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи и да даде живота Си откуп за мнозина." (Марк 10:43-45).

Алчността и желанието за богатство са капани, които носят разруха и унищожение. "Защото сребролюбието е корен на всякакви злини" и християните са предупредени: "Не се уповавай на богатството" (вж. 1 Тимотей 6:9-10, 17-18). Алчността, или прекомерното или алчно желание за повече, е идолопоклонство. В Ефесяни 5:5 се казва: "Защото добре знаете това, че нито един блудник или нечист, или сребролюбец (който е идолопоклонник) няма наследство в царството на Христос и на Бога.". Принципът, който трябва да помним, се съдържа в Евреи 13:5: "Не се увличайте в сребролюбие; задоволявайте се с това, което имате, защото сам Бог е казал: „Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя".

Проблемът е в любовта към парите, а не в самите пари. Любовта към парите е грях, защото пречи на поклонението на Бога. Исус казва, че за богатите хора е много трудно да влязат в Божието царство. Когато богатият млад владетел попитал Исус какво трябва да направи, за да наследи вечен живот, Исус му казал да продаде цялото си имущество и да даде парите на бедните. "Но младежът, като чу тези думи, отиде си наскърбен, защото беше човек с много имот" (вж. Матей 19:16-22). Като му казва да се откаже от парите си, Исус посочва основния проблем на младежа: алчността или любовта към парите. Той не можеше да последва Христос, защото следваше парите. Любовта му към този свят пречеше на любовта му към Бога.

Алчността не може да бъде задоволена. Най-често колкото повече получаваме, толкова повече искаме. Материалните притежания няма да ни защитят - нито в този живот, нито във вечността. Притчата на Исус за богатия глупак в Лука 12:13-21 добре илюстрира този въпрос. Отново повтаряме, че парите или богатството не са проблем. Проблемът е в отношението ни към тях. Когато се уповаваме на богатството или сме погълнати от неутолимо желание за повече, ние не отдаваме на Бога славата и поклонението, които Той заслужава. Ние трябва да служим на Бога, а не да губим времето си в опити да забогатеем (Притчи 23:4). Желанието на сърцето ни трябва да бъде да трупаме богатство на небето, а не да се тревожим какво ще ядем, пием или обличаме. "Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави" (вж. Матей 6:25-34).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за алчността?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries