settings icon
share icon
Въпрос

Кой е най-големият грях?

Отговор


Никой грях не е по-голям от друг грях във вечен смисъл. Целият грях ни отделя от Бога и всеки грях трябва да бъде изкупен. Няма „най-голям грях“ в смисъла на „смъртни“ и „простими“ грехове, както учи католическата църква. Всички грехове са „смъртни“ грехове, тъй като дори един грях прави нарушителя достоен за духовна смърт и вечно отделяне от Бога. В същото време Библията казва, че в деня на съда някои грехове ще заслужават по-голямо наказание от други (Матей 11:22, 24; Лука 10:12, 14).

В Йоан 19:11, Исус споменава, че един грях е „по-голям“ грях (макар и не „най-големият“). Говорейки на Пилат, Той каза, че този, който Го е предал на Пилат, е виновен за „по-голям грях“. Той има предвид, че вината на човека, който Го е предал на Пилат, независимо дали Юда или Каяфа, е по-голяма от тази на Пилат, поради преднамерения акт на предаването на Исус, след като е видял огромните доказателства за Неговите чудеса и учение, всички сочещи безпогрешно към Него като Месия и Син Божий. Този грях беше по-голям от този на онези, които не знаеха за Него. Това може да означава, че тези, на които е дадено знание за Исус като Божия Син и все още Го отхвърлят, ще бъдат подложени на по-голямо наказание от тези, които остават в неведение за Него: „ Исус им каза: Ако бяхте слепи, не бихте имали грях, но понеже сега казвате: Виждаме, грехът ви остава. ” (Йоан 9:41).

Тези примери обаче не доказват, че даден грях е „най-големият “ от всички. Притчи 6:16–19 служи като каталог на седемте гряха, които Бог мрази: „Шест неща мрази ГОСПОД, даже седем са мерзост за душата Му: надменни очи, лъжлив език, ръце, които проливат невинна кръв, сърце, което крои лоши замисли, крака, които тичат бързо да вършат зло, неверен свидетел, който говори лъжа, и онзи, който сее раздори между братя. .” Но нито един от седемте не е идентифициран като по-голям от някои от другите и нито един не е идентифициран като най-голям.

Въпреки че Библията не назовава нито един грях като “най-големия” , но се споменава за непростимия грях, който е грехът на неверието. Няма прошка за човек, който умира в неверие. Библията е ясна, че в любовта Си към човечеството Бог е предоставил средствата за вечно спасение – Исус Христос и Неговата смърт на кръста – за „който вярва в Него“ (Йоан 3:16). Единственото условие, при което прошката не би била дадена, се отнася за онези, които отхвърлят единственото средство за спасение. Исус каза: „Аз съм пътят, истината и животът. Никой не идва при Отца освен чрез Мене” (Йоан 14:6). Ясно, че Той и само Той е пътят към Бога и спасението. Отхвърлянето на единственото средство за спасение е непростимо и в този смисъл е най-големият грях от всички.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е най-големият грях?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries