settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Божията благодат?

Отговор


Благодатта е постоянна тема в Библията и тя достига кулминация в Новия Завет с идването на Исус (Йоан 1:17). Думата, преведена „благодат" в Новия Завет, идва от гръцката дума charis, която означава „благоволение, благословение или добрина". Всички ние можем да изразим благодат към другите; но когато думата благодат се използва във връзка с Бог, тя приема по-силно значение. Благодатта е Бог да избере да ни благослови вместо да ни прокълне както заслужава нашият грях. Това е Неговата благосклонност към незаслужаващите.

Ефесяни 2:8 казва: „Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами нас; това е дар от Бога". Единственият начин, по който всеки от нас може да влезе във взаимоотношение с Бог, е поради Неговата благодат към нас. Благодатта започнала в Едемската градина, когато Бог убил животно да покрие греха на Адам и Ева (Битие 3:21). Той можеше да убие първите хора незабавно след тяхната непокорност. Но вместо да ги унищожи, Той избра да направи начин те да бъдат праведни към Него. Този начин на благодат продължил през целия Стар Завет, когато Бог постановил кръвните жертви като средство за изкупление на греховните хора. Не физическата кръв на тези жертви е тази, която очиства грешниците; Божията благодат е тази, която е простила на тези, които са Му се доверили (Евреи 10:4; Битие 15:6). Грешните хора показвали своята вяра чрез принасянето на жертвите, които Бог изисквал.

Апостол Павел започвал много от посланията си с фразата: „Благодат и мир да бъде на вас от Бога, нашия Отец, и от Господа Исуса Христа" (Римляни 1:7; Ефесяни 1:2; 1 Коринтяни 1:3). Бог подбужда благодатта и от Него произтича цялата останала благодат.

Бог показва както милост, така и благодат, но те двете не са еднакви. Милостта се въздържа от наказанието, което заслужаваме; благодатта дава благословението, което не заслужаваме. С милостта Бог избрал да отмени нашия греховен дълг като пожертвал Своя съвършен Син на наше място (Тит 3:5; 2 Коринтяни 5:21). Но Той отива дори по-далеч от милостта и предоставя благодат на Своите врагове (Римляни 5:10). Той ни предлага прошка (Евреи 8:12; Ефесяни 1:7), помирение (Колосяни 1:19-20), изобилен живот (Йоан 10:10), вечно съкровище (Лука 12:33), Своя Свят Дух (Лука 11:13) и място в рая с Него някой ден (Йоан 3:16-18), когато приемем Неговата жертва и положим вярата си в Неговата саможертва.

Благодатта е, че Бог дава най-голямото съкровище на най-малко заслужаващите – каквито всеки един от нас е.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Божията благодат?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries