settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за това да бъдеш добър родител?

Отговор


Родителството може да бъде трудна и мъчителна работа, но и едно от най-струващите си и задоволяващи неща, които ние някога можем да направим. Бог има много да каже за начина, по който ние можем успешно да отглеждаме децата си като добри личности. Първото нещо, което ние трябва да направим, е да ги учим на истините от Божието Слово.

Едновременно с това да обичаме Бог и да бъдем добър пример, покорявайки се на заповедите Му, ние трябва да „…на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Да ги връзваш за знак на ръката си, и да бъдат като надчелия между очите ти. И да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си.” (Второзаконие 6:7-9). Образно следвайки тези заповеди, които Бог даде на евреите, ние учим нашите деца, че хвалението на Бог трябва да бъде постоянно, а не запазено за неделя сутрин или вечерните молитви.

Въпреки че нашите деца научават много чрез прякото обучение, те научават много повече, наблюдавайки ни. Поради това ние трябва да сме много внимателни във всичко, което вършим. Ние първо трябва да приемем нашите роли, дадени ни от Бог. Съпрузите и съпругите трябва се отнасят с взаимно уважение и да се покоряват един на друг (Ефесяни 5:21). В същото време Бог постанови властта, за да се запази реда.

1 Коринтяни 11:3 гласи „Глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.” Ние знаем, че Христос не е по-долен от Бог, точно както жената не е по-долна от съпруга си. Бог разбра, обаче, че без покорство на власт, няма ред. Отговорността на мъжа като глава на семейството е да обича жена си като себе си, по същия жертвоготовен начин, по който Христос обичаше църквата (Ефесяни 5:25-29).

В отговор на това любящо водителство не е трудно на съпругата да се покорява на авторитета на мъжа си (Ефесяни 5:24; Колосяни 3:18). Нейната основна отговорност е да обича и съпруга си и децата, да живее мъдро и в святост и да се грижи за дома (Тит 2:4-5). Жените по природа са по-добри в отглеждането на децата от мъжете, защото са направени да бъдат основните, които да се грижат за тях.

Дисциплинирането и обучаването са съществени части на родителството. Притчи 13:24 казва, „Който щади тоягата си, мрази сина си, а който го обича наказва го на време.” Деца, които израстват в недисциплинирани семейства, се чувстват нежелани и неценни. Липсва им насока и себеконтрол и, пораствайки големи хора, те се бунтуват и имат малък или никакъв респект към всякаква власт, включително и Божията. „Наказвай сина си докато има надежда, и не закоравявай сърцето си да го оставиш да загине” (Притчи 19:18).

В същото време дисциплината трябва да бъде балансирана с любов или децата могат да израснат негодуващи, обезкуражени и бунтовни (Колосяни 3:21). Бог знае, че дисциплината е болезнена, когато се налага (Евреи 12:11), но ако е последвана от любящо наставление, тя е забележително благотворна за детето. „И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.” (Ефесяни 6:4).

Важно е да включвате децата в семейството на църквата и в служение, когато са малки. Редовно посещавайте християнска църква (Евреи 10:25), нека ви видят да изучавате Словото и също го изучавайте и с тях. Обсъждайте с тях света наоколо, наблюдавайки го и ги учете за славата на Бог ежедневно. „Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, и не ще се отклони от него, дори когато остарее.” (Притчи 22:6)

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за това да бъдеш добър родител?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries