settings icon
share icon
Въпрос

Какво са Гог и Магог?

Отговор


Исторически погледнато, Магог е бил внук на Ной (Битие 10: 2). Потомците на Магог се заселили в далечния север на Израел, вероятно в Европа и Северна Азия (Йзекиил 38:15). В крайна сметка Магог стана името на земята, където се заселиха потомците на Магог. Хората на Магог са описани като изкусни воини (Йзекиил 38:15; 39: 3–9). Гог е името на бъдещ лидер в Магог, който ще води армия, за да атакува Израел. Господ предсказва гибелта на Гог: „Сине човешки, насочи лицето си към Гог, в земята на Магог, княза на Рос, Мосох и Тувал, и пророкувай против него, като кажеш " (Йзекиил 38: 2).

Гог и Магог са споменати в Йзекиил 38—39 и в Откровение 20: 7–8. Докато тези два пасажа споменават едни и същи имена, внимателното проучване на Писанието показва, че те не се отнасят до едни и същи хора и събития. В пророчеството на Йзекиил Гог ще бъде водач на велика армия, която атакува Израелската земя. Гог е описан като „от земята на Магог, главният княз на Мосох и Тувал" (Езекиил 38: 2). Битката на Йзекиил при Гог и Магог се случва в периода на скръбта, вероятно през първите три години и половина. Най-силното доказателство за това мнение е, че атаката ще дойде, когато Израел е в мир (Йзекиил 38: 8, 11) — нацията е защитена . В Израел сега определено не е мирно и е немислимо нацията да оттегли отбраната си освен при някакво голямо събитие. Когато заветът на Израел с Антихриста е в сила в началото на 70-та седмица на Данаил (седемгодишната скръб — Даниил 9: 27а), Израел ще бъде в мир. Вероятно битката ще се случи точно преди средата на седемгодишния период. Според Йзекиил, Сам Бог ще победи Гог в планините на Израел. Клането ще бъде толкова голямо, че ще отнеме седем месеца, за да бъдат погребани всички мъртви (Йзекиил 39: 11–12).

Гог и Магог са споменати отново в Откровение 20: 7–8. Това е различна битка, но повторението на имената Гог и Магог показва, че историята ще се повтори. Същият бунт срещу Бог, видян в Йзекиил 38—39, ще бъде видян отново.

Книгата Откровение намеква за пророчеството на Йзекиил за Магог, за да опише последната атака в края на времето срещу Израел (Откровение 20: 8–9). Резултатът от тази битка е, че всички врагове на Бог са унищожени и Сатана ще намери своето последно място в огненото езеро (Откровение 20:10).

По-долу са някои от по-очевидните причини, поради които Йзекиил 38—39 и Откровение 20: 7–8 се отнасят до различни хора и различни битки:

1. В битката при Езекиил 38—39 армиите идват предимно от север и включват само няколко държави на земята (Йзекиил 38: 6, 15; 39: 2). Битката в Откровение 20: 7–9 ще обхване всички народи, така че армиите ще идват от всички посоки, а не само от север.

2. Не се споменава Сатана в контекста на Йезекиил 38—39. В Откровение 20: 7 ,битката в края на хилядолетието ясно показва Сатана като основен подбудител.

3. Йзекиил 39: 11–12 гласи, че мъртвите ще бъдат погребвани в продължение на седем месеца. Не би било необходимо да се погребват мъртвите, ако битката в Йзекиил 38—39 е същата, описана в Откровение 20: 8–9, тъй като непосредствено след Откровение 20: 8–9 е великият бял престол (20: 11– 15), а след това сегашното или настоящето небе и земя се унищожават и се заменят с ново небе и земя (Откровение 21: 1). Очевидно ще е необходимо да се погребват мъртвите, ако битката се проведе в ранната част на скръбта, тъй като Израелската земя ще бъде окупирана за още 1000 години, колкото е хилядолетното царство (Откровение 20: 4–6) .

4. Битката в Йзекиил 38—39 се използва от Бог, за да върне Израел при Него (Йзекиил 39: 21–29). В Откровение 20 Израел е верен на Бог за 1000 години (хилядолетното царство). Бунтовниците в Откровение 20: 7–10 са унищожени без повече възможност за покаяние.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво са Гог и Магог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries