settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да бъдеш благочестива съпруга?

Отговор


За да дефинираме благочестивата съпруга, първо трябва да разгледаме какво означава думата благочестива. В 1 Тимотей 2:2 Павел използва думата във връзка с „тих“ и „спокоен“. Библията казва, че Духът, който е във всеки вярващ, произвежда видими и невидими дела на благочестие, „ А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание.“ (Галатяни 5:22-23). ‚Подобието на Христос“ е това, което наистина дефинира благочестието. Благочестието включва истински стремеж да подражаваме на Христос, да бъдем като Него в мисли и действия, както апостол Павел се стреми да бъде (1 Коринтяни 11:1). Тези характеристики на благочестиво поведение се отнасят за всеки вярващ, независимо дали е мъж или жена. Все пак, Библията дава по-конкретни квалификации за това как изглежда благочестивата жена — и по-специално благочестивата съпруга.

В книгата Притчи има красив словесен портрет на благочестивата съпруга. Добродетелите на благочестивата съпруга не са се променили, дори в продължение на хиляди години. Благочестива съпруга е тази, която има пълното доверие на съпруга си. Той не трябва да се тревожи, че тя ще бъде изкушена от хитростите на друг мъж, ще надвиши кредитните карти или ще прекара цял ден в гледане на сапунени опери. Той знае, че тя е достойна, мъдра и предана (Притчи 31:11, 12, 25, 26). Той е уверен в нейната подкрепа и искрена любов, защото тя не е отмъстителна или критична. Съпругът й има добра репутация в обществото, а жена му никога не говори лошо за него, никога не клюкарства за него. По-скоро тя винаги го издига и го хвали. Тя старателно поддържа домакинството и самата тя е много уважавана (Притчи 31:12, 21, 23).

Благочестивата съпруга прекарва по-малко време пред огледалото, отколкото в грижа за бедните и нуждаещите се, защото е безкористна и добронамерена (Притчи 31:20, 30). Въпреки това, тя не пренебрегва себе си; тя поддържа тялото и духа си силни и в добро здраве. Въпреки, че работи усилено и работи дълго време, тя не е изтощена; тя се грижи за красотата в дома, за себе си и семейството си (Притчи 31:17, 21, 22).

Противно на това, което мнозина смятат за библейски портрет на благочестивата съпруга, Притчи 31 разкрива, че тя е предприемчива и амбициозна. Съпругата от Притчи 31 е собственик на малък бизнес — тя прави и продава дрехи. Тя взема самостоятелно своите бизнес решения и сама решава какво да прави с печалбите си (Притчи 31:16, 24). Обърнете внимание обаче, че приходите й не отиват за обувки или чанти, а за закупуване на нива, където да засади лозе - нещо, което ще бъде от полза за цялото семейство.

Благочестивата съпруга запазва своята радост, въпреки всичките си усилия, служение и упорита работа. Тя вижда, че всичко, което прави е полезно и това й дава чувство на удовлетворение (Притчи 31:18). Благочестивата съпруга не се тревожи какво може да донесе бъдещето. Тя се усмихва на бъдещето, защото знае, че нейният Господ контролира всичко (Притчи 31:25, 30). Стих 30 е ключът към целия пасаж, защото една жена не може да бъде благочестива съпруга ако на първо място няма страх от Господа. Стремежът на благочестивата съпруга към Исус и нейното пребъдване в Него е това, което води до проявление на плода на благочестието в нейния живот (виж Йоан 15:4).

И накрая, благочестивата съпруга трябва да се покорява на съпруга си (Ефесяни 5:22). Как изглежда покорната съпруга? Не е това, което мислите. Библията учи, че Исус се подчинява на Своя Отец (Йоан 5:19). И все пак Исус е равен на Отец (Йоан 10:30). Следователно покорната съпруга е не по-малко ценна като човешко същество; нейната роля не е по-малко важна, но е различна. Християните знаят, че Христос е толкова Бог, колкото и Отец (и Светия Дух), но всяко лице на троицата има различна роля в изкуплението. По същия начин мъжете и жените играят различна роля в брака. И така, за една съпруга да бъде покорна на съпруга си, както Христос е покорен на Отец, означава тя доброволно да позволи на съпруга си да ръководи. Исус отиде доброволно на кръста, макар и не без страдание (Матей 26:39). Христос знае, че пътят на Отец е най-добрият. Една благочестива съпруга може понякога да смята, че пътят на покорството носи страдание, но следването на Бога винаги ще доведе до духовни награди, които продължават цяла вечност (1 Тимотей 4:7-8).

Библията сравнява покорството към съпруга като покорство пред Бога (Ефесяни 5:22). С други думи, ако една съпруга не може да се подчини на съпруга си, това може да е отражение на нейната борба да бъде покорна на Христос. Подчинението не означава слабост; покорната съпруга не е „неинтелигентна“ или „по-малко важна“. Подчинението изисква сила, достойнство и преданост, както научаваме за жената от Притчи 31.

Притчи 31 представя идеала. Една жена може да бъде благочестива съпруга, без да е съвършена (ние знаем, че няма такова нещо като човешко съвършенство). Но докато една съпруга става по-близка в отношенията си с Христос, тя ще става все по-благочестива и в брака си. Благочестието често е в противоречие с това, което светското общество казва за една жена. Въпреки това, като Божии жени, нашата първа грижа винаги трябва да бъде това, което е угодно на Бога.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да бъдеш благочестива съпруга?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries