settings icon
share icon
Въпрос

Библията дава ли обещание, че богоугодното родителство винаги ще доведе до богоугодни деца? (Притчи 22:6)?

Отговор


Притчи 22:6 отбелязва, “Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.” Този стих обещава ли, че възпитанието на децата по богоугоден начин винаги ще води до деца, които следват Бог като пораснат? Какво да кажем за всички благочестиви родители, чиито деца се бунтуват?

Притчите, като литературна форма, не са директни обещания; по-скоро те са общи наблюдения за живота, които обикновено са верни. Това помага да се обясни защо някои родители посветено възпитават детето си да следва Бога, но детето започва да се бунтува срещу Бога като порасне.

Това, което Притчи 22:6 учи като цяло е вярно. Едно дете, което е възпитано да обича Бога, ще продължи да го прави и като порасне. Това е наблюдението на живота отпреди 3000 години и продължава да се доказва и днес. Повечето родители християни, които отглеждат децата си по благочестив начин ще оставят наследство от деца, които обичат Бога като възрастни. Отглеждането на дете в „И вие, бащи, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне.“ (Ефесяни 6:4) драстично увеличава вероятността детето да се държи до Христос и в по-късен етап от своя живот.

Животът на Тимотей е добър пример от Библията. Във 2 Тимотей 1:5 Павел казва: „Понеже си припомням за твоята нелицемерна вяра, която първо се намираше у баба ти Лоида и у майка ти Евникия, а както съм уверен, и у тебе. “ И майката, и бабата на Тимотей са обичали Бога и са възпитали и Тимотей по този начин. Тимотей се присъединява към Павел като съработник мисионер още като млад мъж и става един от най-доверените му другари. Новият завет споменава Тимотей по име двадесет и пет пъти като мисионер, помощник на апостолите и пастор.

Богоугодното родителство е от съществено значение днес, точно както е било през цялата история. Бащите и майките са ключът към отглеждането на благочестиви млади мъже и жени, които обичат Бог и живеят за Него. Въпреки благословението, което е служението на пасторите, младежките лидери и други богоугодни влияния, никой не може да замени ролята на благочестивите родители, които живеят своята християнска вяра и я предават на децата си. Ето защо авторът на Притчи 22:6 може с право да твърди: „Възпитавай детето отрано в подходящия за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее..“

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията дава ли обещание, че богоугодното родителство винаги ще доведе до богоугодни деца? (Притчи 22:6)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries