settings icon
share icon
Въпрос

Грях ли е чревоугодничеството? Какво казва Библията за преяждането?

Отговор


Чревоугодничеството изглежда е грях, на който християните не обичат да обръщат внимание. Често бързаме да заклеймим пушенето и пиенето като грехове, но по някаква причина чревоугодничеството се приема или поне се толерира. Много от аргументите използвани срещу пушенето и пиенето, като опасността за здравето и пристрастяване, се отнасят по същия начин и за преяждането. Много вярващи няма дори да помислят за чаша вино или да изпушат една цигара, но не се притесняват да се тъпчат на масата. Това не трябва да бъде така!

Притчи 23:20-21 ни предупреждава: „Не бъди между онези, които се напиват с вино, между невъздържани хора, които преяждат с месо, защото пияницата и чревоугодникът ще осиромашеят и сънливостта ще облече човека с дрипи.” Притчи 28:7 обявява: „Който пази закона, е разумен син, а който дружи с чревоугодниците, засрамва баща си.” Притчи 23:2 заявява: „постави ограничение на гърлото си, ако си лаком”.

Физическият апетит е аналогия на нашата способност да се контролираме. Ако не можем да контролираме своите навици за хранене, вероятно не можем да контролираме и другите навици, като тези на ума (похот, пожелание, гняв) и не можем да въздържаме устата си от клюки и кавги. Не трябва да оставяме нашия апетит да ни контролира, но трябва да имаме контрол над него. (Виж Второзаконие 21:20, Притчи 23:2, 2 Петрово 1:5-7, 2 Тимотей 3:1-9, and 2 Коринтяни 10:5.) Способността да кажем „не” на всичко излишно – себевладението – е един от плодовете на Духа, които се срещат във всички вярващи (Галатяни 5:22).

Бог ни е благословил, като е изпълнил земята с храни, които са вкусни, хранителни и приятни. Трябва да почитаме Божието творение като се наслаждаваме на тези храни и ги ядем в подходящи количества. Бог ни призовава да контролираме своя апетит, а не да оставим апетита си да ни контролира.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грях ли е чревоугодничеството? Какво казва Библията за преяждането?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries