settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява духовната дарба тълкуване на езици?

Отговор


Освен дарбата говорене на езици, в 1 Кор. 12:10 е спомената и друга дарба – тълкуване на езици. Дарбата тълкуване на езици е способността да се преведе непознат език на езика на слушателите. Въпреки, че дарбата тълкуване на езици е отделна дарба, изглежда, че е била употребявана заедно с дарбата говорене на езици.

Дарбата говорене на езици е била свръхестествената способност да се говори непознат език за говорещия, който той никога не е изучавал. Виждаме тази дарба в употреба в Деяния 2:4-12, когато евреите в Йерусалим чуват Евангелието на голямо разнообразие от езици. Човек с дарбата да тълкува езици, в такъв случай, може да разбере какво казва човек с дарбата непознати езици, дори и той никога да не е изучавал езика, на който се говори. Именно липсата на предварително познание и подготовка за този език е това, което отличава духовната дарба от естествената дарба да се разбират и говорят много езици. Тълкувателят на непознат език слуша това, което говори човекът с дарба непознати езици и предава посланието на всички, които присъстват, но не разбират езика, на който се говори. Целта е всички да разбират и да имат полза от истината, която е била говорена. Според апостол Павел, и в синхрон със случката, описана в Деяния на апостолите, дарбата непознати езици е предназначена да предаде Божието послание директно до друг човек на неговия или нейния майчин език. Разбира се, ако тези, които присъстват не разбират езика на който се говори, дарбата незапознати езици е безполезна и затова тълкувателят или преводачът на непознатия език е много необходим. Целта е да се изгради църквата (1 Кор. 14:5,12).

Един от проблемите в църквата в Коринт е бил това, че тези, които са имали дарбата непознати езици са говорели по време на богослужението, без да има тълкувател и без да има човек, който разбира съответния език. Резултатът е, че говорещият непознат език е привличал внимание, но неговите думи са били безсмислени, тъй като никой не е можел да го разбере. Апостол Павел силно препоръчва всяка употреба на непознат език да бъде съпроводена от тълкувание: "обаче в църквата предпочитам да изговоря пет думи с ума си, за да наставя и други, а не десет хиляди думи на непознат език." (1 Коринтяни 14:19). Няма полза за другите членове на църквата да слушат нещо, което не разбират. Да упражняваш дарбата езици в църква, само за да покажеш на другите, че имаш тази дарба, е било заблуждаващо и непродуктивно. Апостол Павел казва на коринтяните, че ако има двама или трима, които искат да говорят на езици в събранието, трябва да има и тълкувател, който да присъства. Нещо повече, " Но ако няма тълкувател, такъв нека да мълчи в църква и нека говори на себе си и на Бога." (1 Коринтяни 14:28).

Временният характер на дарбата говорене на непознати езици означава, че дарбата тълкуване на езици също е временна. Ако дарбата говорене на езици е актуална и днес, то тя трябва да бъде упражнявана в съгласие с Писанието. Това би трябвало да е реален и разбираем език (1 Коринтяни 14:10). Това би трябвало да е с цел да се предаде Божието слово на друг човек на друг език (Деяния 2:6-12), и това би трябвало да става „с приличие и ред" ( 1 Коринтяни 14:40), " Защото Бог не е Бог на безредие, а на мир, както и поучавам по всички църкви на светиите." (1 Коринтяни 14:33).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява духовната дарба тълкуване на езици?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries