settings icon
share icon
Въпрос

Какво е духовната дарба на помагане?

Отговор


Духовната дарба на помагане се намира в списъка на духовните дарби в Библията. Гръцката дума за „помагане" в 1 Кор. 12:28 се среща само на това място в Новия Завет, затова нейното точно значение е малко неясно. Думата преведена като „помагане" означава буквално „да облекча, да участвам, да подкрепям". Хората с дарбата помагане са тези, които могат да помогнат или окажат съдействие на други в църквата със загриженост и благодат. Тази дарба има широк спектър на приложение като например от това, да се оказва помощ на отделни хора в ежедневието до помагане в администрацията на църквата.

Има различни форми на помагане в Тялото Христово. Някои разглеждат дарбата на помагане като това да „подадеш ръка" и да изпълняваш най-рутинните и нежелани задачи с дух на смирение и благодат. Помощниците често са тези, които са доброволци да се грижат редовно за църковните сгради и имоти като често работят без да привличат внимание към себе си. Други разглеждат дарбата на помагане като това да се грижиш за вдовици, възрастни хора и семейства в нужда като в изпълнение на ежедневни задачи и оказване на взаимопомощ там, където има нужда. Тези помощници използват дарбата на служение в по-широк смисъл като подпомагат и подкрепят Тялото Христово.

Може би, все пак, има и по-дълбоко значение на дарбата на помагане. Това е една от духовните дарби на Светия Дух, а те са дадени за изграждане на Тялото Христово. Така духовният аспект на дарбата помагане се явява по-важен от нейния практичен аспект. На хората с духовната дарба на помагане им е дадена уникалната способност да разпознават тези, които се борят със съмнения, страхове и други духовни битки. Те се доближават до хората с духовни потребности с добра дума, разбиране и загриженост и упражняват уникалната способност да говорят библейски истини по убедителен и любящ начин. Техните думи са като „златни ябълки в сребърни съдове" (Притчи 25:11) за тези, които са духовно слаби и обезверени. Тези подпомагащи християни могат да разсеят безпокойството в подтиснатото сърце с духовни истини, изговорени с увереност и радост.

Слава да бъде на Бога, че Той ни познава толкова добре. Той познава нашите нужди и предизвикателства и е дал дарбата на помагане на специални хора, които могат да ни подкрепят с милост, благодат и любов. Тези безценни светии могат да привдигнат сърцата ни като поемат товара, който ние не можем, а и не трябва да носим сами.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е духовната дарба на помагане?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries