settings icon
share icon
Въпрос

Какво е дарбата на изцеление?

Отговор


Духовната дарба на изцеление е свръхестествено проявление на Божия Дух е да предизвиква чудотворно изцеление и освобождение от болести и недъзи. Именно Божията сила е тази, която унищожава действието на греха и/или това на дявола в човешкото тяло, така както Исус и Неговите ученици извършват изцеления (Мат. 4:24, 15:30, Деяния 5:15-16, 28:8-9). Дарбата на изцеление, дадена на църквата е описана най-вече в 1 Коринтяни 12 гл., където е списъкът с другите духовни дарби.

Духовните дарби представляват духовна сила, умения, способности или знание, дадени на християните от Бога чрез Святия Дух. Ап. Павел казва на църквата, че целта на духовните дарби е да изграждат другите вярващи, и, в крайна сметка, да прославят Бога. Той е този, който дава дарбите за Негова употреба, но в църквата в Коринт, очевидно, те са се били превърнали в символ на положение или са били използвани за да демонстрират духовно превъзходство. Интересно, в 1 Кор. 12:9 се говори за „дарбите" на изцеление, в множествено число, което показва, че има различни дарби на изцеление. Това може да означава по-широк спектър на умения или способности. Това може да бъде, например, сила да се извършват чудотворни или драматични изцеления, като куц да проходи, или специално разбиране за лекарства и медицина. Това може дори да бъде способността да съчувстваш на другите до степен на изцеление на емоционална рана.

Сред християните има много спорове за употребата на духовната дарба на изцеление. Някои вярват, че дарбата на изцеление и други дарби, включващи знамения не са за употреба днешно време. Разбира се, силата за изцеление не идва от самия човек, който упражнява дарбата. Силата за изцеление е от Бога и само от Бога. Въпреки, че Бог все още изцелява и днес, ние вярваме, че божественото изцеление чрез дарбата на изцеление е била най-вече с цел апостолите да утвърдят своето послание от Бога през първи век от историята на църквата. (Деяния 2:22; 14:3).

Бог все още върши чудеса. Бог все още изцелява хора. Нищо не може да спре Бог да изцели един човек чрез служението на друг човек. Все пак, чудотворната дарба на изцеление като духовна дарба изглежда, че не е активна днес. Бог все още може да се намеси така Той избере – дали по „нормалния" начин или чрез чудо. Нашето спасение, само по себе си е чудо. Ние бяхме мъртви в греха, но Бог влезе в живота ни и ни направи нови създания (2 Кор. 5:17). Това е най-голямото изцеление, което може да има.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е дарбата на изцеление?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries