settings icon
share icon
Въпрос

Какво е духовната дарба на вяра?

Отговор


Духовната дарба на вяра се намира в списъка на духовни дарби в 1 Коринтяни 12 гл. В стих 9 се казва, че някои хора имат дарбата на вяра, но тази дарба не е специално обяснена. На всички вярващи хора се дава спасителна вяра като единствения начин за спасение (Ефесяни 2:8,9), не всички вярващи имат дарбата на вяра. Както всички дарби на Святия Дух, духовната дарба на вяра също е дадена за „обща полза", което означава за изграждане на Тялото Христово (1 Кор. 12:7).

Дарбата на вяра може да бъде определена като специална дарба, чрез която Духа дава на християните специална увереност в Божиите обещания, сила, и присъствие, така, че те да заемат важни позиции за бъдещето на Божието дело в църквата. Духовната дарба на вяра се упражнява от човек, който има силна и непоклатима увереност в Бога, Божието Слово и Божиите обещания. Евреи 11 гл. представлява списък на хора с дарба на вяра. Examples of people with the gift of faith are those listed in Hebrews chapter 11. Тази глава, често наричана „залата на вярата" описва тези, чиято вяра е била необикновена, която вяра им е помагала да извършват необикновени и свръхестествени неща. Тук виждаме Ной, който прекарва 120 години в това да построи голям кораб, когато, поне до тогава, дъждът не е съществувал; описва също така Авраам, който е повярвал, че ще стане баща на дете, когато жена му не е била вече способна да ражда. Без дарбата на вяра от Бога, тези неща нямаше да бъдат възможни.

Както и другите духовни дарби, дарбата на вяра се дава само на някои християни, които я използват за да изграждат другите в Тялото Христово. Тези, с дарба на вяра са вдъхновение за другите вярващи като показват проста увереност в Бога във всичко, което правят или казват. Тези хора с необикновена вяра показват скромност, посветеност на Бога и увереност в Божиите обещания до такава степен, че често са познати по своята ревност и безстрашие. Те са толкова убедени, че всички пречки пред Евангелието и Божиите обещания ще бъдат премахнати, толкова уверени, че Бог ще промисли за продължаване на делото, че често допринасят повече за разширяване на Царството от най-талантливите и ерудирани проповедници и учители.

Да обобщим, Бог дава на всички християни спасителна вяра. Духовната дарба на вяра се дава само на някои, които демонстрират изключителна вяра в техния християнски живот и които, чрез своята вяра, са радост и насърчение за останалите.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е духовната дарба на вяра?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries