settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява дарбата увещаване?

Отговор


Дарбата увещаване или насърчаване се намира в списъка дарби на апостол Павел, записан в Римляни 12:7–8. Думата, преведена като „увещаване" или „насърчаване" е гръцката дума paraklésis, свързана с думата paraclete. Paraklésis основно означава "призив да застанеш до някой друг."

Paraklésis носи идеята за човек, който застава до друг човек за да го „насърчи", „увещае", „подтикне", „донесе радост", „утеши". Всички тези действия съставляват дарбата увещаване. Например, апостол Павел подтиква и увещава своите читатели да действат съгласно това, което е написал. Добър пример за това е Римляни 12:1-2, където Павел призовава римляните да представят своите тела в жива жертва на Бога. Като правят това, те ще познаят и разберат Божията воля.

Интересно, когато Исус разговаря със Своите ученици вечерта преди да бъде арестуван, Той говори за Святия Дух като „Помощник" или „Утешител" (Йоан 14:16, 26; 15:26). Ето защо Святият Дух понякога е наречен „Paraclete" или Този, който застава до нас за да ни утешава и увещава.

Човек с духовната дарба на увещаване може да използва тази дарба както в публичен контекст, така и в индивидуални срещи. Насърчението и увещаването са полезни в съветничеството, духовното ученичество, менторството и проповядването. Тялото Христово се изгражда чрез вяра чрез служението на тези, които имат дарбата увещаване.

Дарбата увещаване се различава от дарбата за поучение, тъй като увещаването се фокусира върху практичното приложение на Библията. Докато дарбата поучение се фокусира върху значението и съдържанието на Свещеното Писание, дарбата увещаване набляга върху практичното приложение на Словото. Човек с тази дарба може да се отнася към другите, в група или в лична среща, с разбиране, съчувствие и да даде насоки в правилна посока. Дарбата поучение казва: „Това е пътят, по който трябва да вървиш". Дарбата увещаване казва: „Аз ще ти помогна да вървиш по този път". Човек с дарбата увещаване може да помогне на друг човек да си промени перспективата от песимизъм към оптимизъм.

Варнава е може би най-добрият библейски пример за човек с дарбата увещаване. Неговото истинско име е Йосиф, но апостолите са го нарекли „Варнава", което означава „Син на утешение" (Деяния 4:36). Виждаме Варнава в Деяния 9:27 как помага на новоповярвалия Павел Paul и как го представя на притеснената църква. В Деяния 13:43 Варнава насърчава вярващите да постоянстват в Божията благодат. В Деяния 15:36–41 Варнава избира Йоан Марк за свой съработник, въпреки че по-рано Марк е изоставил предишното мисионерско начинание. С други думи, Варнава дава втори шанс на Марк. Цялото служение на Варнава потвърждава това, че той има дарбата увещаване като постоянно се доближава до другите с цел да им помогне, да ги утеши, да ги насърчи с цел да станат по-ефективни в свидетелството си за Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява дарбата увещаване?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries