settings icon
share icon
Въпрос

Ще остане ли живо до Второто пришествие, поколението, което е видяло Израел да се формира като нация?

Отговор


За тази концепция обикновено се използва Матей 24:34, „Истина ви казвам: Това поколение няма да премине, докато не се сбъдне всичко това." Предишните стихове, Матей 24: 1–33, описват събитията от последните времена свързани с Израел. В резултат на това някои преводачи смятаха, че ще настъпят крайните времена, когато Израел бъде „възстановен" като нация (което се случи през 1948 г.). Въпреки това, тъй като от 1948 г. насам изминава все повече и повече време, периодът от време, обхванат от „поколение", трябва да се удължава и удължава. Сега са минали повече от 60 години — което далеч надхвърля стандартната дефиниция на едно поколение.

Най-големият проблем с това учение е, че Матей 24 не споменава възтановяване на Израел, както и не ни дава друга изходна точка за отчитане на годините на „поколението". Изглежда, че контекстът казва, че щом събитията от крайните времена започнат да се случват, те ще се случат бързо. „Това поколение" е поколението живо по време на „началото на болките при раждането" (стих 8); след като неприятностите започнат, нещата ще започнат да се случват в бърза последователност.

Пророческите думи на Исус в Матей 24 също могат да имат „двойно изпълнение". Някои от събитията се случват през 70 г., когато римляните разрушават Йерусалим. Други събития (в стихове 29–31 например) все още не са настъпили. Някои от думите на Исус са се изпълнили малко след като Той ги изговорил (в рамките на своето поколение); други няма да бъдат изпълнени, докато поколението на крайните времена не е на лице.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ще остане ли живо до Второто пришествие, поколението, което е видяло Израел да се формира като нация?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries