settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християнинът да присъства на сватбата на гей двойка?

Отговор


Първо, една дума за насърчение: ако сте от приятелите, които една гей двойка би поканила на сватбата си, тогава вероятно правите нещо правилно. Когато Исус служеше, към Него се приближаваха онези, които бяха презирани от обществото, митарите и грешниците (Матей 9:10; Лука 15:1). Той беше техен приятел.

Освен това никой грях не е по-голям от друг. Всеки грях е оскърбителен за Бога. Хомосексуализмът е само един от многото грехове, изброени в 1 Коринтяни 6:9-10, които ще държат човека далеч от Божието царство. Всички ние съгрешаваме и сме лишени от Божията слава (Римляни 3:23). Само чрез Исус Христос можем да бъдем спасени от вечните последствия на греха. (Моля, вижте статията "Какво означава, че Исус спасява?")

Някои твърдят, че християнинът не бива да се притеснява да присъства на гей сватба и че присъствието му на гей сватба не означава непременно подкрепа за хомосексуалния начин на живот. Те по-скоро смятат, че това е проява на Христовата любов към приятел. Мисълта им е, че присъствието на сватбената церемония е акт на любов и приятелство към човека, а не към начина на живот или духовния избор. Ние не се колебаем да подкрепяме приятели и близки, които се борят с други грехове. Проявата на подкрепа и безусловна любов може да отвори врати за възможности в бъдеще.

Проблемът е, че гей сватбата е празник на двама души, които водят начин на живот, който Бог обявява за неморален и противоестествен (Римляни 1:26-27). "Женитбата нека бъде на почит ..." (Евреи 13:4), но гей сватбата опозорява брака, като изкривява неговото значение. За разлика от сватбите на хора с други вероизповедания, гей сватбата не може да се квалифицира като брак според това, което Бог обявява за брак. Бракът между мъж, който не е християнин, и жена, която не е християнка, все пак е брак в Божиите очи. Той все още е изпълнение на връзката "една плът", която Бог възнамерява да създаде (Битие 2:24). Дори бракът между вярващ и невярващ е валиден брак (1 Коринтяни 7:14), въпреки че Бог заповядва на вярващите да избягват такива бракове (2 Коринтяни 6:14).

Хомосексуалният съюз не е брак в Божиите очи. Бог е постановил бракът да бъде между мъж и жена за цял живот; да се вземе този свят и благословен съюз и да се свърже с нещо, което Бог обявява за несвято, е неморално. Как можем да искаме Божията благословия за съюз, който Той обявява за неестествен?

Да предположим, че един християнин може да присъства на гей сватба и по някакъв начин да съобщи ясно, че подкрепя само хората, които се женят, а не техния начин на живот. Лицата, които той подкрепя, все пак организират събитие, което празнува тяхната неморалност. Няма как да се избегне фактът, че гей сватбената церемония е празник на греха. Подкрепяме приятел алкохолик, като му помагаме да се въздържа от пиене, а не като ходим с него на бар. Подкрепяме приятел, пристрастен към порнографията, като го караме да бъде отговорен и му осигуряваме помощ, а не като му помагаме да подреди колекцията си от списания или да създаде повече място на твърдия диск на компютъра си. По същия начин подкрепяме приятел хомосексуалист, като му помагаме да се откаже от този начин на живот, а не като му гостуваме на празник на хомосексуализма. Не помагаме истински на приятелите си, като присъстваме на събитие, на което се аплодира грехът им.

Възхитително е да проявим любов към приятел. Добре е да търсим възможности да свидетелстваме и да показваме доброта и любов на нашите приятели хомосексуалисти. Подобни мотиви обаче са погрешни, когато става въпрос за присъствие на гей сватба. Никога не е наша цел да отблъскваме приятелите си от Христос, но християните имат отговорността да отстояват правдата, дори ако това води до болка, разделение или омраза (Лука 12:51-53; Йоан 15:18). Убедени сме, че ако бъде поканен на гей сватба, вярващият в Исус Христос трябва с уважение да откаже.

Но това е нашето убеждение. Хомосексуалната сватба не е въпрос, който Библията разглежда изрично. В Божието Слово определено няма "трябва" или "не трябва" по отношение на участието в гей сватба. Въз основа на причините и принципите, изброени по-горе, не можем да си представим сценарий, в който присъствието на гей сватба би било правилното нещо. Ако след дълги молитви, изучаване на Божието Слово, размисли и дискусии сте стигнали до различно убеждение, ние не бихме омаловажили вярата ви или поставили под съмнение предаността ви към Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християнинът да присъства на сватбата на гей двойка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries