settings icon
share icon
Въпрос

Какво са портите на ада?

Отговор


Изразът „портите на ада“ или „портите на Хадес“ се среща само веднъж в цялото Писание, в Матей 16:18. В този пасаж Исус има предвид изграждането на Своята църква: „Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър[a] и на тази скала ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да я надвият.“ (Матей 16:18)

По това време Исус още не е установил Своята църква. Всъщност това е първият случай на употреба на думата „църква“ в Новия Завет. Думата църква, използвана от Исус, произлиза от гръцкото eklesia, което означава „призованите“ или „събранието“. С други думи, църквата, която Исус назовава като Негова църква, е събрание на хора, които са били призовани от света чрез Евангелието на Христос.

Библейските учени спорят относно действителното значение на израза „и портите на ада няма да й надвият“. Едно по-добро тълкувание на значението на тази фраза е следното: В древни времена градовете са били заобиколени от стени с порти и в битки портите на тези градове обикновено са били първото място, което се атакува от врага. Това е така, защото защитата на града зависи от силата или здравината на тези порти.

Така „портите на ада“ или „портите на Хадес“ означават силата на ада. Първоначално името „Хадес“ е името на бога, който е управлява царството на мъртвите и често е наричан „домът на Хадес“. Това обозначава мястото, където всеки, който напуска този живот, отива, независимо от неговия морален характер. В Новия завет Хадес е царството на мъртвите, а в този стих Хадес или адът е представен като силен град с порти, които представляват неговата сила.

Тук Исус говори за Неговата предстояща смърт. Въпреки, че ще бъде разпнат и погребан, Той ще възкръсне от мъртвите и да построи Своята църква. Исус подчертава факта, че силите на смъртта не могат да Го задържат. Не само че църквата ще бъде утвърдена, въпреки силите на Хадес или ада, но църквата ще процъфтява въпреки тези сили. Църквата никога няма да се провали, въпреки че поколение след поколение се подлага на силата на физическата смърт, но други поколения се издигат за да увековечат църквата. И това ще продължи, докато църквата не изпълни своята мисията на земята, както Исус заповяда:

„Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух,

като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.“ (Матей 28:18–20).

Така става ясно, че Исус заявява, че смъртта няма сила да държи в плен Божия народ. Нейните порти не са достатъчно силни, за да надвият и държат в затвора Божията църква. Господ победи смъртта (Римляни 8:2; Деяния 2:24). И тъй като „смъртта няма вече власт над Него.” (Римляни 6:9), тя вече не е господар и над онези, които Му принадлежат.

Сатана има силата на смъртта и той винаги ще използва тази сила, за да се опита да унищожи Христовата църква. Но ние имаме това обещание от Исус, че Неговата църква, „призованите” ще надделеят: „Още малко и светът вече няма да Ме вижда, а вие Ме виждате. Понеже Аз живея, и вие ще живеете.” (Йоан 14:19).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво са портите на ада?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries