settings icon
share icon
Въпрос

Какво се казва в Библията за хазарта? Грях ли е хазартът?

Отговор


Би могло да се даде следното определение за хазарт: “рискуване на пари, чрез което се прави опит да се умножат, като вероятността това да стане е много малка.” В Библията не се осъжда конкретно хазарта, залаганията или лотарията. Библията обаче ни предупреждава да се пазим от сребролюбие (I Тимотей 6:10; Евреи 13:5). Писанието също така ни насърчава да не се опитваме да “забогатеем” бързо (Притчи 13:11; 23:5; Еклисиаст 5:10). Хазартът определено се съсредоточава върху любовта към парите и никой не може да отрече, че изкушава хората с обещанието за бързо и лесно забогатяване.

Какъв е проблемът с хазарта? Хазартът е трудна тема, тъй като, ако се играе умерено и само от време на време, тогава се касае за пилеене на пари, което не винаги е нещо “нечестиво”. Хората прахосват парите си за най-различни неща. Хазартът не е повече или по-малко пилеене на пари отколкото гледането на филм (в много от случаите), яденето на незаслужено скъпи ястия или купуването на ненужни неща. В същото време фактът, че се прахосват пари за други неща, не оправдава хазарта. Парите не трябва да се прахосват. Излишните пари трябва да се спестяват, за да се използват за бъдещите нужди на Господното дело, а не да се пропиляват.

Хазартът в Библията: Макар и в Библията да не се говори изрично за хазарт, в нея все пак се споменават игри, в които се печели на “късмет” или на “шанс”. Така например хвърлянето на жребие се използва в Левит, за да се избере между жертвения козел и козела на отпускането. Исус Навиев хвърля жребие, за да разпредели земята между отделните племена. Неемия хвърля жребие, за да определи кой да живее вътре в Ерусалим и кой – не. Апостолите хвърлят жребие, за да разберат с кого да заменят Юда. В Притчи 16:33 се казва: “Жребието се хвърля в скута, но решението чрез него е от Господа.” Никъде в Библията хазартът или “шансът” не се използва за забавление, нито се описва да е приемлива практика за последователите на Бога.

Казина и лотарии: Казината използват най-различни маркетингови схеми, чиято цел е да привлекат клиенти, които да рискуват колкото се може повече пари. Те често предлагат нескъп или дори безплатен алкохол, което насърчава пиянството и намалява способността да се вземат мъдри решения. Всичко в едно казино е съвършено пригодено за това да се вземат големи суми пари от залагащите без да се дава нищо в замяна, освен преходни и безсъдържателни удоволствия. Лотариите се опитват да се представят като начин да се финансира образованието и/или социални програми. Изследванията обаче показват, че участниците в лотарията са обикновено онези, които най-малко могат да си разрешат да дават пари за лотарийни билети. Примамката на “бързото забогатяване” е прекалено голямо изкушение, на което отчаяните трудно могат да устоят. Шансовете да се спечели са нищожни, в резултат на което животът на много хора бива разбит.

Защо лотарията не е угодна на Бога? Много хора твърдят, че участват в лотария или хазартни игри, за да могат да дадат парите, които спечелят, на църквата или за друга добра кауза. Въпреки че това може и да е добър мотив, в действителност са много малко онези, които използват спечеленото от хазарт за добри цели. Изследванията показват, че болшинството от спечелилите в лотарията са дори в по-лошо финансово положение няколко години след като са спечелили джакпота, отколкото преди това. Малцина, ако въобще има такива, наистина дават пари за някаква добра кауза. Освен това, Бог не се нуждае от нашите пари, за да финансира Своята мисия в този свят. В Притчи 13:11 се казва: “Богатството, придобито чрез измама ще намалее, а който събира с ръката си ще го умножи.” Бог е суверен и ще снабди нуждите на църквата по честен начин. Ще бъде ли почетен Бог, ако се използват за делото Му пари, спечелени от наркотици или откраднати при банков обир? Бог не се нуждае и не иска пари, които са “откраднати” от бедните чрез изкушението да забогатеят.

В I Тимотей 6:10 се казва: “Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби.” В Евреи 13:5 се заявява: “Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, което имате, защото сам Бог е казал: ‘Никак няма да те оставя и никак няма да та забравя’.” А Матей 6:24 прогласява: “Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона (парите).”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се казва в Библията за хазарта? Грях ли е хазартът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries