settings icon
share icon
Въпрос

Как можем да изпитаме истинската свобода в Христос?

Отговор


Всеки търси свобода. Особено на Запад свободата е най-висшата добродетел и тя е търсена от всички, които са или се смятат за подтиснати. Но свободата в Христос не е същото нещо като политическата или икономическата свобода. Всъщност някои от най-грубо угнетените хора в историята са имали пълна свобода в Христос. Библията ни казва, че духовно казано никой не е свободен. В Римляни 6 Павел обяснява, че всички ние сме роби. Ние сме или роби на греха, или роби на правдата. Тези, които са роби на греха, не могат да се освободят от него, но след като се освободим от наказанието и силата на греха чрез кръста, ние ставаме различен вид роби и в това робство намираме пълен мир и истинска свобода.

Въпреки че изглежда като противоречие, единствената истинска свобода в Христос идва за онези, които са Негови роби. Робството е означавало деградация, трудности и неравенство. Но библейската парадигма е истинската свобода на роба на Христос, който изпитва радост и мир, продуктите на единствената истинска свобода, която някога ще познаем в този живот. В Новия Завет има 124 повторения на думата дулос, което означава „някой, който принадлежи на друг“ или „ роб без права на собственост“. За съжаление, повечето съвременни библейски версии, както и версията на Крал Джеймс, най-често превеждат дулос като „слуга“ . Но слуга е този, който работи на заплата и който по силата на своята работа притежава нещо от господаря си. Християнинът, от друга страна, няма какво да предложи на Господа в заплащане за неговата прошка и той е изцяло собственост на Учителя, който го е купил с пролятата си кръв на кръста. Християните са купени с тази кръв и са притежание на техния Господ и Спасител. Ние не сме наети от Него; ние принадлежим на Него (Римляни 8: 9). Така че „роб“ е наистина единственият правилен превод на думата дулос.

Далеч от това да бъде подтиснат, робът на Христос е наистина свободен. Ние сме освободени от греха от Божия Син, който каза: „ И така, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни. “ (Йоан 8:36). Сега християнинът наистина може да каже заедно с Павел: „Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христос Исус от закона на греха и на смъртта. “ (Римляни 8: 2). Сега знаем истината и тази истина ни освобождава (Йоан 8:32). Парадоксално е, че чрез нашето робство в Христос ние също ставаме синове и наследници на Всевишния Бог (Галатяни 4: 1–7). Като наследници, ние сме участници в това наследство - вечен живот - който Бог дава на всички Свои деца. Това е привилегия отвъд всяко земно съкровище, което някога бихме могли да наследим, докато онези, които са в робството на греха, наследяват духовна смърт и вечност в ада.

Защо тогава толкова много християни живеят така, сякаш все още са в робство? Първо, ние често се бунтуваме срещу нашия Учител, отказваме да Му се подчиняваме и се придържаме към стария си живот. Ние държим на греховете, които някога са ни свързвали със Сатана като наш господар. Тъй като новата ни природа все още живее в старата плътска природа, ние все още сме привлечени от греха. Павел казва на ефесяните да „съблекат” стария Аз със своята измама и поквара и да „облекат” новия Аз със своята праведност. Отложете лъжата и сложете правдивост. Отложете кражбата и сложете полезност и работа. Отстранете горчивината, яростта и гнева и облечете добротата, състраданието и прошката (Ефесяни 4: 22–32). Освободени сме от робството на греха, но често поставяме веригите отново, защото част от нас обича стария живот.

Освен това, често не осъзнаваме, че сме били разпънати с Христос (Галатяни 2:20) и че сме се преродили като напълно нови създания (2 Коринтяни 5:17). Християнският живот е живот на смърт към себе си и възкресение, „ Затова чрез кръщението ние се погребахме с Него да участваме в смърт, така че както Христос бе възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот. ” (Римляни 6: 4) и че новият живот се характеризира с мисли за Този, който ни е спасил, а не с мисли за мъртвата плът, която е била разпната с Христос. Когато непрекъснато мислим за себе си и се отдаваме на плътта в греховете, от които сме били освободени, ние по същество носим около себе си труп, пълен с гнилост и смърт. Единственият начин да го погребеш напълно е чрез силата на Духа, който е единственият източник на сила. Ние укрепваме новата природа, като се храним непрекъснато с Божието Слово и чрез молитва получаваме силата, от която се нуждаем, за да избегнем желанието да се върнем към стария живот на греха. Тогава ще осъзнаем, че новият ни статут на роби на Христос е единствената истинска свобода и ще призовем Неговата сила да „И така, да не царува грехът във вашето смъртно тяло, за да не се покорявате на неговите страсти. “ (Римляни 6:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как можем да изпитаме истинската свобода в Христос?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries