settings icon
share icon
Въпрос

Кои са четирите конника на апокалипсиса?

Отговор


Четирите конника на Апокалипсиса са описани в Откровение, шеста глава, стихове 1-8. Те са символично описание на различни събития, които ще се случат в последните времена. Първият конник на Апокалипсиса е споменат в Откровение 6:2: „И видях бял кон; а яздещият на него имаше лък; и му бе даден венец и той излезе като победител, за да победи.” Първият конник се отнася вероятно за Антихриста, на когото ще бъде дадена власт и ще победи всички, които му се противопоставят. Антихристът е фалшива имитация на истинския Христос, който също ще се върне на бял кон (Откровение 19:11-16).

Вторият конник на Апокалипсиса се появява в Откровение 6:4: „И излезе друг кон, огненочервен; а на яздещия на него бе дадено да вдигне мира от земята, така че човеците да се избиват един друг; и му бе даден голям меч.” Вторият конник се отнася за страшна война, която ще избухне в последните времена. Третият конник се описва в Откровение 6:5-6: „И видях, и ето, черен кон и яздещият на него имаше везни в ръката си. Тогава чух нещо като глас изсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динарий и три хиникса ечемик за динарий; а елея и виното не повреждай.” Третият конник на Апокалипсиса се отнася за голям глад, който ще се случи, най-вероятно в резултат на войните, причинени от втория конник.

Четвъртият конник се споменава в Откровение 6:8: „И видях, и ето, пепелявосив кон и името на яздещия на него беше смърт, и адът вървеше след него; и им бе дадена власт над четвъртата част от земята да умъртвят с меч, с глад, с мор и със земните зверове.” Четвъртият конник на Апокалипсиса символизира смъртта и опустошението. Изглежда той е комбинация на предишните конници. Четвъртият конник ще донесе още война и ужасен глад, заедно със страшни напасти и болести. Това, което е по-удивително, или може би по-ужасяващо, е, че четирите конника от Апокалипсиса са само „предвестници” на още по-страшни съдби, които се случват по-късно в периода на скръбта (Откровение глави 8-9 и 16).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са четирите конника на апокалипсиса?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries