settings icon
share icon
Въпрос

Каква е важността на 40те дни в Библията?

Отговор


Числото 40 се появява често в Библията. И именно защото се появява толкова често в контексти на съдене или вид изпитания, много учени го интерпретират като число на „изпитателен срок“. Това обаче не означава че 40 в изцяло и само символично; има и буквално значение на някои места в Писанието. "Четиридесет дни" означава "четиридесет дни", но изглежда, че Бог е избрал тази цифра, за да подчертае времената на неприятности и трудности. Ето някои примери за това как Библията използва числото 40 в контекст на съд или изпитание:

В Стария Завет, когато Бог разрушава земята с вода, Той прави така, че да вали 40 дни и 40 нощи (Битие 7:12) . След като Мойсей убива египтянина, той бяга в Мадиам, където прекарва 40 години в пустинята, пасейки стада (Деяния 7:30). Мойсей беше на планината Синай 40 дни и 40 нощи (Изход 24:18). Мойсей се застъпва за Израил в продължение на 40 дни и 40 нощи (Второзаконие 9:18, 25). Законът определял максималния брой удари с камшик, които човек можел да получи за престъпление, като границата била 40 (Второзаконие 25:3). Израелските шпиони имаха нужда от 40 дни, за да разузнаят Ханаан (Числа 13:25). Израилтяните се скитали в продължение на 40 години (Второзаконие 8:2-5). Преди освобождението на Самсон, Израил служи на филистимците в продължение на 40 години (Съдии 13:1). Голиат се подиграва с войската на Саул в продължение на 40 дни, преди Давид да пристигне, за да го убие (1 Царе 17:16). Когато Илия бяга от Езавел, той пътува 40 дни и 40 нощи до планината Хорив (1 Царе 19:8).

Числото 40 се появява и в пророчествата на Йезекиил (4:6; 29:11-13) и Йона (3:4).

В Новия завет Исус е бил изкушаван 40 дни и 40 нощи (Матей 4:2). Между възкресението и възнесението на Исус има 40 дни (Деяния 1:3).

Все още се спори дали числото 40 наистина има някакво значение или не. Определено изглежда, че Библията използва числото 40, за да подчертае някоя духовна истина, но трябва да отбележим, че Библията никъде не придава специално значение на числото 40.

Някои хора отдават прекалено голямо значение на нумерологията, опитвайки се да открият специално значение зад всяко число в Библията. Често числото в Библията е просто число, включително числото 40. Бог не ни призовава да търсим тайни значения, скрити послания или кодове в Библията. В обикновените думи на Писанието има повече от достатъчно истина, за да отговори на всичките ни нужди и да ни направи "усъвършенствани, съвършено подготвени за всяко добро дело" (2 Тимотей 3:17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е важността на 40те дни в Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries